BLOGI: Hornetin korvaaja, kuka lentää korkeammalle?

Hornet torjunta hävittäjien korvaajan etsiminen on päässyt käyntiin Ilmavoimien ja Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen toimesta kun huhtikuussa lähti tiedonpyynti kohti Yhdysvaltoja, Ruotsia, Ranskaa ja Brittein saarta(Iso Britannia)

Sotilasilmailu.fi esittelee jokaisen vaihtoehdon sivuillaan sekä tietenkin vertailee jokaisen koneen osilta tiettyjä tärkeitä osa-alueita. Ensimmäisenä osa-alueena on lentokorkeus.

Aivan ensimmäiseksi pitää huomauttaa se, että jokainen tieto perustuu valmistajien 
julkisesti ilmoittamiin lukuihin. Jos lukuja esiintyy useampi niin tieto kerrotaan 
tyyliin kone x lentää 1-2km korkeudessa.

Lockheed Martin F-35: 15200m
Lockheed Martin ei ole ilmoittanut tarkkoja lukemia, lukemat eri lähteistä riippuen ovat 15000-17000m väliltä. Suurin osa lukemista joita esim isohkot sotilasmediat ovat välittäneet ovat antaneet lukemat 15200m) Myöskin vuosikausia jatkuneissa testeissä ei ole julkistettujen tietojen mukaan käyty korkeammalla kuin 15000m.  Yhdysvaltain Ilmavoimien sivuilta löytyy myöskin kyseinen lukema.

Boeing F-18: +15000m
Boeing F-18 koneen osalta löytyy sekä valmistajan, että Yhdysvaltain merivoimien osalta seuraava luku 50000+ feed joka tarkoittanee yli 15000m.

Saab Gripen Jas39E: 15240m
Saab on ilmoittanut, että Gripen pystyy lentämään 15240m korkeudessa. Oletettavaa on kuiteskin se, että tarvittaessa kone pystyy ottamaan lisääkin korkeutta, mutta kuinka paljon…

Eurofighter: 16000-18200m
Eurofighterin lentokorkeuden osalta löytyy useita eri lukuja. Muutamat tahot ilmoittavat korkeudeksi jopa 19800m kun taas suurin osa lähteistä puhuu jopa 18000m korkeudesta. Muutama taho puolestaan ilmoittaa, että kone pystyy lentämään 16300m korkeudessa.

Dassault Rafale: 15235m
Lähestulkoon kaikki Rafalen lentokorkeus lukemat on 15000m tietämillä.

 

Miksi lentokorkeudella on väliä?
Jokainen valtio joka ylläpitää itsellään ilmavoimia ja jonka naapurissa on isompi ja ehkäpä jopa vahvempi osapuoli tarvitsee kaikilta osa-alueilta vahvat ilmavoimat itselleen. Mikäli ilmavoimia ei voi pitää kappalemääriltään isona niin siinä vaiheessa astuu kuvioon minkälaisilla koneilla lennetään.  Yksi vertailukohta on lentokorkeus.

Suomen rakkaalla itänaapurilla on laivastossaan lentokoneita jotka pystyvät lentämään jopa 20000m korkeudessa(käytännössä suurin osa naapurin hävittäjäkalustosta pystyy lentämään korkeudella 15000-18000m)

Mikäli vastustajan kyydissä ei pysytä on taistelu tuotava alaspäin tavalla tai toisella ja kun puhutaan alaspäin niin tällä tarkoitetaan ilmataistelua muutaman kilometrin korkeudessa tai vastustajan houkuttelua niin matalalle, että omat ilmatorjunnan kaverit pystyvät aiheuttamaan vahinkoa vastustajan koneille.

Koska yksikään valmistaja ei avoimesti kerro pelikorttejaan on vaikeata tuoda esille selkeätä voittajaa lentokorkeuden perusteella.  Jos julkisuudessa olleita tietoja pitäisi uskoa on Eurofighter tämän vertailun ykköpaikalla, mutta mutta. Kuinka korkealla ja korkealle oikeasti lentääkään muut???

Vastaa