Midnight Hawksien neloskone kärsi rengasrikosta Ilmavoimien juhlalentonäytöksessä

Ilmavoimien juhlalentonäytöksessä koettiin lauantaina jännittävä ja ei niin toivottu hetki kun Midnight Hawks taitolentoryhmän neloskoneesta hajosi rengas kesken nousuunlähdön Jyväskylän Tikkakoskella. Alustavien tietojen mukaan Helsingistä saapunut Norran vuorolento olisi huomannut renkaan kappaleita Jyväskylän lentoaseman kiitotieltä.

Tilanteen huomaamisen jälkeen lentoaseman pelastuspalvelu kävi noukkimassa kiitotieltä kasan renkaan paloja jotta loput Midnight Hawksin koneista voisi palata takaisin lentoasemalle turvallisesti.

Samaan aikaan osaston neloskonetta lentänyt Tapani Parvio lensi lähiseudulla kuluttamassa hawk-suihkuharjoituskoneen polttoainekuormaa pienemmäksi. Hetken kierreltyään lähiseudulla osaston neloskone tuli laskuun. Laskeutumisen loppuvaiheessa Hawkista sammutettiin moottori ja koneen lentäjän yrityksistä huolimatta kone ajautui nurmikolle. 

Onnettomuuden jälkeen lentonäytöksen johto päätti, että näytös jatkuu kunhan kiitotie saadaan siivottua ja Norran vuorolento kohti Helsinkiä lähetettyä. Tilanne muuttui illalla klo 1900 aikoihin jolloin lentonäytöksen loppuosuus päätettiin perua. Tämä aiheutti niin Ilmavoimien F/A-18C hornetin solo esityksen kuin Ruotsin ilmavoimien Gripen C koneen esityslennon peruuntumisen.

Yleisradion lähetyksessä esiintynyt ilmavoimien eversti Juha-Pekka Keränen arvioi, että kone saataisiin kuntoon huomiseen mennessä ja jos ei saada niin aina on tarjolla varakoneita. Toki tämä aiheuttaisi sen, ettei koneen pyrstössä numeroa neljä vaan mitä todennäköisemmin varakoneen numero 5 joka on näytöksen aikana ollut Hawk solopilootin käytössä.

edit: Päivittynyt myöhemmin tieto ettei yleisilmailuesitykset olekkaan peruutettuja. Vaan näytös on jatkunut loppuun asti, mutta ilman sotilasilmailun esityksiä