Boeing, Lockheed Martin ja Saab vastasivat kanadan tarjouspyyntöön.

Kanadan hallitus on saanut perjantaina vastaukset kolmelta hävittäjävalmistajalta tarjouspyyntöönsä jolla maa on hankkimassa ilmavoimillensa yhteensä 88 kappaletta uusia hävittäjiä. Vastaukset tarjouspyyntöihin saapuivat määräaikaan mennessä Boeing:lta, Lockheed Martin:lta ja Saab:lta. Päätös hankinnoista tehdään vuonna 2022 ja ensimmäinen hävittäjä pitäisi olla toimitettuna Kanadan ilmavoimille vuonna 2025.

Tarjolla 88 hävittäjän hankinta
Kanada on hankkimassa ilmavoimillensa yhteensä 88 kappaletta hävittäjiä. Kaupan arvoksi on arvioitu noin 14 miljardia Yhdysvaltain dollaria, eli yhden hävittäjän hinnaksi kuluineen ja lisävarusteineen tulee noin 159 miljoonaa dollaria. Hanke etenee tästä eteenpäin evaluointeihin joiden kautta maa voi valita jatkoon kaksi hävittäjätarjokasta keväällä 2021, tosin hallitus pitää sen mahdollisuuden voimassa, että kaikki kolme tarjokasta jatkaa loppuun asti hankkeen kilpailutuksessa.

Saab: Gripen on suunniteltu toimimaan rankoissa olosuhteissa
”Saabin Gripen-hävittäjä on suunniteltu toimimaan rankoissa olosuhteissa ja torjumaan maailman kehittyneimpiä uhkia. Järjestelmä täyttää kaikki Kanadan puolustuksen asettamat erityisvaatimukset ja tarjoaa poikkeuksellisen suorituskyvyn ja edistykselliset tekniset ominaisuudet. Gripen E:n ainutlaatuinen ominaisuus on sen helposti päivitettävä avioniikkajärjestelmä, jonka ansiosta kone voi säilyttää etumatkansa kaikkiin vastustajiin nähden”, kertoo Saabin Aeronautics-liiketoiminta-alueen johtaja Jonas Hjelm. ”Saab ja Gripen antavat Kanadan ilmavoimille täyden hallinnan omaan hävittäjäjärjestelmäänsä. Takuut tärkeimmän tekniikan jakamisesta, kotimaisesta tuotannosta, tuesta ja päivityksistä koko elinkaaren ajaksi varmistavat Kanadan suvereniteetin säilymisen vuosikymmenien ajan.”

Kuva: Saab

Boeing: 100 vuotta kumppanuutta Kanadan kanssa
Boeing:n Jim Barnes joka johtaa yhtiön Kanadan hävittäjähankintaa kommentoi yhtiön osallistumista kilpailutukseen: Meillä on yli 100 vuotta kestänyt kumppanuus Kanadan kanssa. Emme ota sitä kevyesti. Tämä esittämämme vastaus Kanadan tarjouspyyntöön perustuu siihen “perintöön” ja se mahdollistaa sen, että voimme tarjota parasta mitä Boeing voi tarjota Kanadalle. Super Hornet on kustannustehokkain ja suorituskykyisin valinta Kanadan ilmavoimille. Super Hornet valinta auttaa Kanadan ilmavoimia vastaamaan heidän operaatiotarpeisiinsa hyödyntäen samalla olemassa olevaa infrastruktuuria. Boeing tarjoaa myös 100% taatun teollisen yhteistyön suunnitelman joka luo Kanadaan pitkäaikaisia ja hyvin palkattuja työpaikkoja.

Kuva: Boeing

Lockheed Martin: Kanada on ollut arvostettu kumppani F-35 hankkeen alkuajoilta alkaen.
Kanada on ollut arvostettu kumppani Joint Strike Fighter hankkeen alusta lähtien. Kanadan teollisuudella on olennainen rooli globaalissa F-35-toimitusketjussa ja se on saanut merkittävää teknistä asiantuntemusta viimeisten 15 vuoden ajan osallistumisellaan F-35 hävittäjän tuotantoon. “Olemme erittäin ylpeitä pitkäaikaisesta yhteistyöstämme Kanadan kanssa, jolla on ollut avainasema F-35: n kehityksessä”, sanoi F-35-ohjelman varatoimitusjohtaja Greg Ulmer.

Kuva: Lockheed Martin

Vuosia kestänyt hankinta joka on ollut täynnä ongelmia
Kanada ja sen eri hallitukset ovat vuosien saatossa “soutaneet ja huovanneet” hävittäjähankkinnan osalta. Vuonna 2010 Kanadan silloinen konservatiivinen hallitus jota johti Stephen Harper päätti hankkia Kanadalle 65 kappaletta F-35A hävittäjiä vaikka hallitus vielä muutamaa viikkoa aikaisemmin vakuutti, että asiasta järjestetään avoin tarjouskilpailu. Vuonna 2011 Pääministeri Harper hyökkäsi liberaaleja vastaan jotka halusivat peruuttaa tilauksen ja järjestää tilauksesta tarjouskilpailun. Pääministeri Harperin mukaan tilauksen peruminen vahingoittaisi maan ilmailuteollisuutta. Jo tässä vaiheessa oli tiedossa se, että virallista sopimusta ei oltu vielä allekirjoitettu.

Vuoden 2011 aikaan Kanadan Parlamentin budjettivalvoja Kevin Page julkaisi raportin jossa todettiin Kanadan F-35 hankkeen oikeaksi hinnaksi seuraavien 30-vuoden aikana noin 30 miljardia dollaria, hallinto oli ilmoittanut aikaisemmin summaksi noin 15 miljardia dollaria. Myöhemmin Kanadan hallinnon/valtion päätilintarkastaja kertoi, että kulut ovat 25 miljardia dollaria.

Kanadan ilmavoimien CF-18 hävittäjä maalattuna Kanadan juhlavuoden kunniaksi erikoisväreihin. Kyseinen kone lensi Ilmavoimien demo-osaston riveissä. kuva: Kanadan ilmavoimat/ Manuela Berge

Vuoden 2012 joulukuussa Kanadan hallitus sai riippumattomalta tilintarkastajalta lausunnon jonka mukaan hankkeen kokonaiskustannukset ovat jopa 44 miljardia dollaria. Hävittäjähankinta laitetaan silloisen hallinnon toimesta toistaiseksi jäihin kunnes muut tarjolla olevat ratkaisut saadaan tutkittua. Vuonna 2014 maan silloinen konservatiivinen hallitus sai raportin muista tarjolla olevista ratkaisuista, mutta ei tee päätöksiä uusien koneiden osalta. Sen sijaan hallitus päättää päivittää ilmavoimien käytössä olevia CF-18 hävittäjiä jotta niillä voidaan lentää vuoteen 2025 asti.

Syyskuussa 2015 liberaalien johtaja Justin Trudeau josta tulee lokakuussa Kanadan pääministeri ilmoittaa, että hän kannattaa F-35 hävittäjähankinnan keskeyttämistä ja uuden kilpailutuksen järjestämistä jossa maalle hankitaan halvempia hävittäjiä.

Tarjolla myös suomelle
Kaikki kolme Kanadan ilmavoimille tarjolla olevaa hävittäjää on myös ehdolla Suomen ilmavoimien seuraavaksi monitoimihävittäjäksi.