Ruska 19 mittasi onnistuneesti ilmavoimien valmiutta ja suorituskykyä

Ruska 19 -ilmaoperaatioharjoituksen taisteluvaihe päättyi tiistaina 8. lokakuuta. Vaativa harjoitus on ollut onnistunut kokonaisuus, joka on testannut ilmavoimien valmiutta ja suorituskykyä. Ilmavoimien vuoden 2019 pääsotaharjoitukseen osallistui enimmillään noin 60 lentokonetta ja 4 500 sotilasta. Useimmat harjoitukseen osallistuneista 2 000 reserviläisestä kotiutuvat keskiviikkona, ja harjoituksen purkuvaihe päättyy torstaina 10. lokakuuta. Ruskassa ilmaoperaatioiden ja ilmapuolustuksen kokonaisuutta on harjoiteltu valtakunnallisessa mittakaavassa.

Kuva: Ilmavoimat / Risto Hyvärinen.
Kuva: Ilmavoimat / Risto Hyvärinen.

Harjoituksen johtajana on toiminut ilmavoimien operaatiopäällikkö, eversti Juha-Pekka Keränen kommentoi Ruska 19-harjoituksen taisteluvaiheen sujumista ilmavoimien sivuilla seuraavasti: ” Ruska 19 oli erittäin onnistunut kokonaisuus. Ilmavoimien valmius ja suorituskyky mitattiin vaativassa harjoituksessa. Lensimme turvallisesti yli 900 lentotuntia kaikella ilmavoimien kalustolla noudattaen liikkuvaa taistelutapaa. Ilmaoperaatioiden ja ilmapuolustuksen yhteistoiminta Ruotsin ilmavoimien kanssa vahvistui entisestään” kommentoi eversti Keränen ja jatkoi: “Kykenimme integroimaan F/A-18 Hornet ja JAS 39 Gripen C/D -monitoimihävittäjien, Hawk-suihkuharjoituskoneiden, ruotsalaisen Argus-johtokoneen, kuljetus- ja yhteyskonekaluston sekä ITO12 NASAMS II FIN ja ITO90M Crotale -ilmatorjuntayksiköiden kyvykkyydet ja johtamisjärjestelmät saumattomaksi toiminnaksi. “

Kuva: Ilmavoimat / Joni Malkamäki
Kuva: Ilmavoimat / Joni Malkamäki

Ilmavoimien tiedotteen mukaan Ruska 19 harjoituksen aikana tukikohtien liikkumista harjoiteltiin liikkuvan taistelutavan mukaisesti. Esimerkiksi Karjalan lennoston tukikohtaosasto siirtyi ensiksi Joensuuhun mistä se käynnisti ilmaoperaatiot. Tilanteen kehittyessä osasto siirtyi Joensuusta Kajaaniin. Satakunnan lennosto puolestaan toteutti samanlaisen operaation siirtymällä ensiksi Jämsän Halliin josta toiminta siirrettiin sen jälkeen Vaasaan. Lisäksi harjoituksen aikana ilmaoperaatioiden käyttöön otettiin myös Porin ja Ylivieskan lentopaikat.

Kuva: Ilmavoimat / Joni Malkamäki
Kuva: Ilmavoimat / Joni Malkamäki

Ruskassa todennettiin uuden ilmavoimien integroidun tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmän (IITVJ) loppuarviointi. IITVJ on harjoituksen kokemusten perusteella otettavissa täyteen operatiiviseen käyttöön ensi vuoden alusta lukien. Testissä mitattiin henkilöstön osaamista, toimintatapojen dokumentaatiota ja järjestelmien toimintaa. Lisäksi Ruskassa tehtiin merkittäviä tutkakaluston siirtoja sekä yhdistettiin maavoimien valvonta- ja taistelujärjestelmiä IITVJ:n toiminnoiksi mahdollistaen yhteinen tilannekuva ja johtaminen kaikilla tasoilla. Harjoituksessa todennettiin myös se, että ITO12 NASAMS II FIN -ilmatorjuntakalusto kykenee operoimaan Link 16 -datalinkin välityksellä suomalaisten ja ruotsalaisten lento-osastojen kanssa.

Artikkelikuva: Ilmavoimat / Joni Malkamäki