Boeing:n ja Saab:n T-X suihkuharjoitushävittäjä nimettiin T-7A red hawk:si

Yhdysvaltain ilmavoimat on nimennyt Boeingin ja Saabin yhteistyössä kehittämän T-X suihkuharjoitushävittäjän T-7A Red Hawk:si. Samalla kun kone sai virallisen tyyppinimensä sai kone myös lisää väriä kun koneen sivu- ja korkeusvakaajiin lisättiin punaista väriä. Uuden tyyppinimen julkaisu tapahtui Air, Space ja Cyber tapahtumassa joka on parhaillaan käynnissä National Harborissa, Marylandin osavaltiossa. Air, Space ja Cyber konferenssin järjestää Air Force Association eli AFA.

T-7A Red Hawk nimellä kunnioitetaan toisen maailmansodan aikaisia mustia sotilaslentäjiä jotka lensivät myös punapyrstöisillä sotilaslentokoneilla. Tuskegeen airmanit lensivät sodan aikana niin P-47 kuin P-51 koneilla.

Yhdysvaltain ilmavoimat on hankkimassa itsellensä tämän hetken tietojen mukaan yli kolmeasataa T-7A Red Hawk suihkuharjoituskonetta. Päätös hankinnasta tehtiin vuosi sitten eli syksyllä 2018. Tällä hetkellä kaupan arvo on noin 9 miljardia yhdysvaltain dollaria, mutta mikäli Yhdysvaltain ilmavoimat toteuttaa hankkeen kokonaisuudessaan eli hankkii itsellensä 475 suihkuharjoituskonetta ja 120 simulaattoria voi hankkeen arvo nousta helposti lähelle 15 miljardia dollaria.

T-7A Red Hawk rakennettiin puhtaalta pöydältä Boeingin ja Saabin yhteistyön tuloksena. Käytännössä kaikki muut vakavasti otettavat kilpailijat tarjosivat jo olemassa olevia ratkaisua. Lockheed Martin tarjosi Yhdessä Etelä-Korealaisen KAI:n kanssa T-50A koneettaan joka perustui KAI:n T-50 Golden Eagle suihkuharjoituskoneeseen. Leonardo puolestaan tarjosi kisassa T-100 ITS konettaan joka perustui yhtiön M-346 Master suihkuharjoituskoneeseen.

Kuvat: Boeing