Yhdysvaltojen ja Tšekin puolustusministerit viimeistelivät helikopterikaupat

Yhdysvaltojen ja Tšekin puolustusministerit ovat päässeet sopimukseen siitä, että  Tšekki hankkii maansa asevoimille Yhdysvalloista kahdeksan UH-1Y Venom kuljetushelikopteria ja neljä AH-1Z Viper taisteluhelikopteria. Sopimus allekirjoitettiin puolustusministerin tapaamisen jälkeen järjestetyssä tilaisuudessa Pentagonissa.

 Tšekin ilmavoimilla on tällä hetkellä käytössään 23 kappaletta Mi-8/Mi-17/Mi171 helikoptereita jotka on neuvostovalmisteisia. Maalla on myös käytössään 16 kappaletta Mi-24 taistelihelikoptereita.

 Tšekin puolustusministeri Lubomír Metnar allekirjoittamassa vieraskirjaa Pentagonissa (DoD photo by U.S. Navy Petty Officer 2nd Class James K. Lee)

Kaupan arvo on Yhdysvaltain puolustushallinnon mukaan noin 650 miljoonaa dollaria ja se on Tšekin valtion suurin asehankinta Yhdysvalloista. Puolustusministeri Esparin mukaan kauppa on osa Tšekin pyrkimyksiä korvata vanhentunutta neuvostokalustoa Nato yhteensopivalla kalustolla. Yhdysvaltain puolustusministeri Esper luonnehtii kauppaa ” historialliseksi hetkeksi”

Bell UH-1Y Venom on keskikokoinen kuljetushelikopteri joka on päivitetty versio UH-1 helikopterista joka tuli tunnetuksi Vietnamin sodan aikana Yhdysvaltain armeijan selkärankana. Pelkästään Yhdysvaltain asevoimille toimitettiin Vietnamiin noin 7000 helikopteria

(U.S. Marine Corps photo by Lance Cpl. Jeremy Laboy/Released)

Bell AH-1Z Viper puolestaan on taistelihelikopteri jonka kehitystyössä käytettiin osittain samoja osia kuin UH-1 kopterienkin teossa. AH-1 koptereissa oli sama moottori, roottori järjestelmä sekä vaihteisto. Bell AH-1:n eri versioita on rakennettu yli 1000 kappaletta.

U.S. Navy Photo by Mass Communication Specialist Seaman Mark Hays)