BAE Systems etsii uutta tapaa lentää, hävittäjän hallintaan kehitteillä katseenseurantateknologia

BAE Systemsin asiantuntijat Isossa-Britanniassa kehittävät teknologiaa, joka tulevaisuudessa mahdollistaa lentäjälle hävittäjälentokoneen hallinnan silmänräpäyksessä.

Sotilaallisista toimintaympäristöistä tulee yhä haastavampia, teknologioista monimutkaisempia ja datalähteiden määrä moninkertaistuu. Lentäjille on siksi elintärkeää, että he pääsevät nopeasti käsiksi kriittiseen informaatioon, pystyvät arvioimaan sitä ja toimimaan sen perusteella.

BAE Systemsin insinöörien inhimillisen suunnittelun erikoistiimi tekee yhteistyötä lentäjien kanssa ymmärtääkseen paremmin heidän tarpeitaan ja ennakoidakseen niitä haastavassa ympäristössä. Yhteiset oivallukset muokkaavat intuitiivisia teknologioita, joita tiimi kehittää tulevaisuuden ohjaamoon.

Yksi keskeinen alue on ohjaamon hallinnan uudella tavalla mahdollistavat teknologiat.

Johtava insinööri Jean Page selittää: “Tulevaisuuden konseptien suhteen etsimme ‘puettavaa ohjaamoa’. Siitä poistetaan monia ohjaamon fyysisiä elementtejä ja ne korvataan virtuaalinäytöllä, joka projisoidaan kypärän kautta. Pohjimmiltaan se on ohjelmisto-ohjaamo, joka voidaan päivittää, mukauttaa ja rakentaa uudelleen.”

“Meidän on pohdittava, mitkä hallintalaitteet ovat tärkeimpiä ohjaajalle, ja tehdä niistä helpommin käsiteltäviä. Katseenseuranta antaa mahdollisuuden suunnata katse tiettyyn kohteeseen, ja ‘painaa’ nappia eleellä sen sijaan, että koneessa olisi sarja fyysisiä painikkeita.”

Ohjaamon suunnittelussa yksinkertaisesti jo sen ymmärtäminen, mihin ohjaaja katsoo tehtävän missäkin vaiheessa, on valtavan hyödyllistä. Muun muassa varoitussignaalien tehoa voidaan lisätä, jotta ohjaaja saa oikeat vihjeet helpottamaan reagointia.

Jean jatkaa: “Todella fiksua on se, kun voimme päätellä ohjaajan toiveen hänen katseensa suunnasta ja käyttää älykästä järjestelmää tukemaan tehtäväsuoritusta ja vähentämään ohjaajan työtaakkaa. Haluamme tehdä sen niin, ettei älykäs järjestelmä aina kysy lupaa, koska siitä voisi tulla nopeasti hyvin ärsyttävää. Vastaavasti on olennaista, että ohjaajalle on aina ilmiselvää, mitä älykäs järjestelmä kulloinkin tekee.”