Uusi älykäs tehdas mullistaa taistelulentokoneiden tuotannon Isossa-Britanniassa, teknologiaa hyödynnetään jo eurofighterien tuotannossa.

BAE Systems julkisti uuden digitaalitekniikkaa hyödyntävän tuotantolinjan, jota tullaan käyttämään Ison-Britannian seuraavan sukupolven ilmataistelujärjestelmän Tempestin tuotannossa. Uusi laitos sijaitsee BAE Systemsin toimipisteessä Wartonissa, Lancashiressa. Tehtaaseen on investoitu useita miljoonia puntia ja se on syntynyt yhteistyössä yli 40 korkean teknologian yrityksen ja akateemisen instituution kanssa. BAE Systems käyttää alan viimeisiä innovaatioita ja on kehittänyt digitaaliteknologiaa hyödyntävän älykkään tehtaan sotilaslentokoneiden tuotantoa varten.

Yhdistämällä edistykselliset valmistustekniikat tehdas parantaa suunnitteluprosesseja. Automatisoidut robotit, samoin kuin virtuaalinen ja lisätty todellisuus lisäävät nopeutta, tarkkuutta ja tehokkuutta sekä vähentävät monimutkaisten sotilaslentokoneiden rakentamiseen liittyviä kustannuksia.

Tehtaassa ihmiset ja koneet toimivat yhdessä uudella tavalla. Cobotiikka (Co-operational Robotics) ja muut joustavat robottitekniikat poistavat raskaat, kiinteät työkalut ja työntekijät voivat siirtyä nopeasti valmistusvaiheesta toiseen. Autoteollisuudessa hyödynnettyjä älykkäitä koneita ja robottiteknologiaa on muokattu toimimaan sotilaslentokoneiden edellyttämissä tarkoissa toleransseissa. Joissakin tapauksissa kyse on alle kolmasosa ihmisen hiuksen leveydestä.

Uusi tekniikka lisää tuottavuutta ja antaa työntekijöille mahdollisuuden keskittyä korkeampaa koulutetusta ja strategista osaamista vaativiin tehtäviin. Tuotantopäälliköt voivat valvoa toimintaa täysin digitalisoidusta virtuaalitoimistosta.

Uusi tuotantolaitos tukee Ison-Britannian johtaman Tempest-kehitysohjelman tavoitteita pysyä ilmataisteluosaamisen eturintamassa toimimalla kustannustehokkaammin ja lyhentää kehitystyön kestoa jopa puoleen aikaisemmasta.

“Olemme tehneet yhteistyötä Yhdistyneen kuningaskunnan parhaiden teollisuusosaajien ja yliopistojen kanssa. Olemme kehittäneet huipputeknisen laitoksen, jossa yhdistyvät nykyinen ja nouseva tekniikka. Näin varmistamme, että Yhdistynyt kuningaskunta pysyy ilmataisteluteknologian eturintamassa,” BAE Systems Sotilasilmailuyksikön tuotantojohtaja Dave Holmes kertoo:

“Valmistaudumme neljänteen teollisuuden vallankumoukseen. Pystymme ylläpitämään ja kehittämään kriittisiä taitoja sekä samalla varmistamme, että pystymme jatkamaan sotilaallisten valmiuksien toimittamista asiakkaillemme parantamalla samalla tuottavuutta.”

Tehtaan käytössä olevat tekniikat tuottavat jo etuja. Älykäs työasema, joka on kehitetty yhteistyössä Sheffieldin yliopiston Advanced Manufacturing Research Centerin (AMRC) ja Fairfield Control Systemsin kanssa, on käytössä Eurofighter Typhoonin tuotantolinjalla. Se käyttää järjestelmää, joka tunnistaa työntekijät ja toimittaa räätälöityjä ohjeita automaattisesti valotekniikan avulla. Lisäksi uutta teknologiaa käytetään Eurofighter Typhoon -koneiden osien valmistuksessa ja kokoonpanossa.