Blogi: Iltalehden tekemä hävittäjien plussat ja miinukset oli tökerö tuotos

Iltalehti on julkaissut 6 toukokuuta sivuillaan tuotoksen “Päätös hävittäjähankinnasta lähestyy – IL arvioi ehdokkaiden plussat ja miinukset” Normaalisti emme arvostele toisen lehden tuotoksia, mutta tällä kertaa tämä arvio sai jopa twitterin puolella sotilasilmailua seuraavat tahot jos ei nyt tuohduksiin niin hämmentyneiksi.

Yhden hävittäjäehdokaan kohdalla puhuttiin risteilyohjuksista vaikka jokaiseen tarjolla olevaan malliin on niitä tarjolla.  Eurofighterin kohdilla mainittiin miinuksena “Meteor- ilmataisteluohjus ei vielä käyttövalmis” kun taas Saab Gripenin kohdilla oli maininta “Mistä aseet? Meteor -ohjus myöhässä”

Meteor ohjusta ei kuiteskaan mainittu enää Rafalen kohdilla tai F-35 koneiden kohdilla vaikka molempiin on tulossa sama tuki. Iltalehti ei maininnut sitä, että Meteor on jo operatiivisessa käytössä Saab Gripen C ja D malleissa joten se tulee olemaan 100% varmuudella myös E ja F mallin koneissakin käytössä. Eurofighteri sekä Rafale on jo tehnyt testejä meteor ohjuksella ja se tullaan lisäämään myös jossakin vaiheessa F-35 koneiden valikoimiin.

Saab Gripenin kohdilla mainitaan, että:Kone kesken, ei tehty ensilentoa. Toki E malli ei ole tehnyt vielä ensilentoa, mutta Saab on suorittanut jo koelentoja ohjelmiston osalta testisimulaattorissa ja tarkoitus on tehdä ensilento kuluvan vuoden huhti-kesäkuun välisenä aikana. Saab:n tarkoituksena on suorittaa kaikki ohjelmistotestit loppuun ennen kuin kone pistetään taivaalle.  Esimerkiksi F-35 koneiden ohjelmistoa joudutaan edelleekin päivittelemän eli se ei ole valmis.  Gripen e:n osia on myös jo testattu Gripen NG koneessa muutaman vuoden ajan eli testejä on jo tehty. Vaikka ensilento onkin “myöhässä” niin tämä ei myöhästytä tämän hetken tietojen mukaan koneiden toimitusten alkamista vaan ne aloitetaan vuonna 2019 kuten on ollut suunnitelma.

Muutenkin koko juttu haiskahti toimituksen kahvipöydässä kymmenessä minuutissa tehdyltä jutulta. Oliko iltalehdellä kiire saada jotakin sivujen täytettä ja kiireessä tuli sohaistua puolivillainen juttu?

Twitterissä asiasta käytyjen keskustelujen perusteella iltalehden olisi kannattanut hankkia pieni “asiantuntija” raati joka olisi etsinyt tietoja ja yhdistellyt plussia ja miinuksia pikkaisen paremmpin.  10 minuutin sijaan jos hommaan olisi käyttänyt muutaman tunnin ja ottanut avuksi asioita seuraavia tahoja olisi iltalehti voinut tehdä niin sanotusti potkumaalin. Nyt tuli niin sanottu pallonmenetys.