Blogi: Jassm risteilyohjus ei voi olla peruste päättää mikä hävittäjä hankitaan ilmavoimille

Kilpailu ilmavoimien seuraavasta hävittäjästä on parhaillaan käynnissä ja 5 eri tarjokasta on esitellyt toimintaansa niin kansalle, päättäjille kuin puolustusvoimillekkin.  Yhtenä perusteena sille mikä kone pitäisi hankkia on pidetty ilmavoimien Jassm risteilyohjusten käyttömahdollisuutta.

Allekirjoittanut toivoo oikeasti ettei tätä käytetä kovinkaan suurena perusteena tulevassa päätöksessä. Jassm eli AGM-158A pitää sisällään pienen ongelman, nimittäin kyseisen pommin varastointiaika on vain 15-vuotta jonka jälkeen se vanhenee(kysymys onkin mitä siitä vanhenee ja paljonko sen päivitys/huolto maksaa ja tämäkin vain siinä tapauksessa, että pommin voi päivittää/huoltaa) Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että nykyiset jasmm pommit vanhenee hyllyihin vuoden 2030 tienoilla.

Varastointiaika ei ole myös ainoa ongelma jos lukkiudutaan yhteen pommiin valinnoissa. Ohjukset, pommit ja muu aseistus kehittyy kokoajan.  Jassm-risteilyohjuksistakin on jo ER versio joka pystyy lentämään lähes 1000 kilometriä. Myös eurooppalaiset valmistajat ovat kehittämässä parhaillaan uusia versioita omista risteilyohjuksista.

Lukkiutumalla tiettyyn yksittäiseen pommiin jo tässä vaiheessa voi aiheuttaa isojakin laskuja 2030-luvulla.

Agm-158_JASSMKuva: Yhdysvaltain puolustushallinto

Vastaa