Blogi: Reserviläisliiton gallup hävittäjistä oli yhtä tyhjän kanssa

Kuluneen päivän yksi puheenaiheista on ollut reserviläisliiton tilaamaan gallupin tulokset jossa selvitettiin reserviläisten ja tavallisten kansalaisten mielipiteitä tulevista ilmavoimien häittäjistä. Kyselyyn osallistui yli 1000 kansalaista ja 3267 reserviläisliiton jäsentä.

Nyt suoritetun mielipidemittauksen tulos on käytännössä pannukakku kun tiedetään hyvin se, ettei asiasta päätä suomen kansa vaan Puolustusvoimat jonka päätös tosin alistetaan hallinnon vahvistettavaksi aina eduskuntaa myöten. Puolustusvoimat tekee puolestaan asiasta erittäin kattavat arvioinnin joihin sisältyy myös mitä todennäköisemmin myös testilentoja. Ja tähän asti jos asevoimat on hankkimassa jotakin ja mahdollisista hankinnoista on tehty laajat selvitykset on eduskunta ja valtioneuvosto luottanut asevoimien edustajien ammattitaitoon tehdä valinta heidän osaltaan oikein.

Mutta itse gallup kyselyn tuloksiin. Yllätys ei ole lienee se, että 39% kansasta ei osaa sanoa, yllätyksetöntä on myös se, että Saab Gripen on ykkösenä koneista 21% tuloksella. Yllätyksellistä on puolestaan se miten tulokset jakautui loppujen koneiden osalta.  Superhornet sai 15%, Eurofighter 11% , F-35 8% ja Rafale vain 2%

Reserviläisten piirissä kannatus meni puolestaan niin, että 30% ei osannut sanoa, Gripen 25% , F-35 16% , Superhornet 14% , Eurofighter 12% ja Rafale 1%

Vaikka tällaisilla kyselyillä ei ole oikeastaan mitään painoarvoa niin sotilaskoneita valmistavien yhtiöiden pääkonttoreilla tämä kysely saa varmasti aikaan jotakin. Jos ei nyt riemun kiljahduksia niin pohdintoja projektin julkisuuskuvan kirkastamiseksi suomessa.

Rafalen 1/2% kannatus on käytännössä jonkintason märkä rätti Ranskalaisille, kun taas Eurofighterin 11/12% ja Superhornetin 14/15% ovat hyviä alkulukemia joista voidaan nousta ainaskin kansan suosioon.

F-35 hävittäjän 8% kannatus kansan keskuudessa ei ole yllätys. Lehdissä on vuosien saatossa voitu lukea otsikoita joissa puhutaan koneesta ei niin hyvään sävyyn. Tämä toki ei ole vaikuttanut oikeastaan reserviläisten kantoihin jotka palkitsevat koneen 16% kannatuksella.

Oletettavaa onkin, että nykyisin suomessa julkisuudessa näkyvien Gripenin, Eurofighterin ja F-35:n lisäksi muut valmistajat tulevat heräämään julkisuuskisaan. Mitä todennäköisemmin lähiaikoina tullaan näkemään entistä enemmän lehdissä eri konevalmistajien mainoksia. Ainaskin Saab on mainostanut Gripeniä ahkerasti suomalaisissa ilmailulehdissä viimeisen vuoden aikana.