Ilmailumuseolle rakennettava uudet tilat.

Päivän Helsingin Sanomien pääkirjoitus käsitteli Ilmailumuseon tilannetta. Museo on parhaillaan hankalassa tilanteessa jossa nykyisen museon tontin vuokrasopimus päättyy 5-vuoden kuluttua.  Myös museon näyttelytilat ovat jo vanhentuneet, näyttelyhallit kun ovat lämmittämättömiä ja ahtaita.

Nykyinen ilmailumuseo on noin 5500 neliömetriä tilavuudeltaan ja suunnitellut uudet tilat olisi noin 9000 neliömetriä. Kuten tiedetään, ilmailumuseon ylläpito vaatii tilaa ja tila maksaa. Uudisrakennuksen arvioitu hinta on noin 20 miljoonaa euroa.

Suunnitelmien mukaan rahoitusta ­kerättäisiin niin valtiolta, yksityisiltä, ilmailumuseosäätiöltä kuin Vantaan kaupungilta. Ainoana ongelmana on ollut Vantaan kaupunki jonka tuki olisi ratkaisevaa, mutta kaupunkia ei ole kiinnostanut museon tukeminen.

Samaan aikaan kun ilmailumuseo kerää vuosittain 30 000 maksavaa kävijää museoonsa, kerää Vantaan kaupungin ylläpitämä kaupunginmuseo tikkurilassa tiloihinsa noin 9000 ilmaiskävijää. Vantaan kaupunki tukee museon toimintaa kohtuu isolla summalla verrattuna ilmailumuseoon. Toki jokaisella kaupungilla pitää olla oma ns kotiseutumuseonsa…

Vantaa saa kiittää osaltaan kasvusta Helsinki-Vantaan lentoasemaa ja sen luomia työpaikkoja. Nyt olisi Vantaan kaupungin paikka maksaa osa siitä takaisin ilmailulle.  20 miljoonaa euroa on hävettävän pieni summa aja sen voisi jakaa muutamalle vuodelle jos kaupungin talous sitä vaatii.

Allekirjoittaneella on ollut mahdollisuus vierailla kuluvan vuoden aikana Yhdysvalloissa 3 ilmailumuseossa. Vaikka kaikki on isompaa rapakon takana niin tällä reissulla tulin siihen johtopäätökseen, että jos ja kun Suomen ilmailumuseo saa uudet tilat, herättäisi uusi museo kiinnostusta myös mahdollisissa sponsoreissa ja mahdollisia kävijöitä voisi tulla jopa ulkomailta asti. Ilmailumuseosta Vantaa saisi ensimmäisen kunnnon turistikohteensa.

Lupaus: Heti kun ilmailumuseota varten aloitetaan rahakeräys jonka tilitiedot löytyvät ilmailumuseon nettisivuilta lupaan lahjoittaa museon rahankeräykseen 300 euroa.