Ilmapiiri sähköistynyt hx-hankkeen osalta.

Suomen ilmavoimien tulevien hävittäjien hankinta on edennyt syksyn aikana. Parhaillaan ilmavoimille hävittäjiä valmistavat tahot ja valmistajamaiden puolustushallinnot ovat parhaillaan tekemässä vastauksia Puolustusvoimien tarkentavaan tarjouspyyntöön. Osa hävittäjävalmistajista on myös aloittanut uudestaan tauolla olleet mainoskampanjansa. Esim Boeingin mainoksiin on voinut törmätä twitterin puolella viimeaikoina.

Tällä hetkellä tiedetään tammi-helmikuussa järjestettävistä testeistä se, että Eurofighter Typhoon aloittaa HX Challengen tammikuun alussa, tarkemmin sanottuna 9.1. HX Challengen päättää puolestaan Boeing ja Super hornet / Growler helmikuun lopussa.

Osa valmistajista on järjestämässä mediatilaisuuksia testien aikana ja ainaskin Saab on järjestämässä yhdessä Ilmailumuseoyhdistyksen kanssa IMY:n jäseniltaa tampereella 30.1 eli Gripenin toisena testipäivänä. TIlaisuuden aihe on: Saab Gripenin käynnissä oleva evaluointi ja GlobalEye-valvontalentokone.

HX hankkeen kannalta on myös tullut viimeaikoina muitakin mielenkiintoisia uutisia. Esim Saab on lentänyt ensimmäiset koelennot uuden elektronisen vaikuttamisen säiliön kanssa. EAJP-säiliö joka on osa ELSO-järjestelmien Arexis-tuoteperhettä on loistava lisä Saab Gripen hävittäjiin.

Eurofighter Typhoon hävittäjästä ollaan myös mahdollisesti tekemässä elektronisen sodankäynnin versiota eli Eurofighterin vastausta Boeingin Growlerille. Aluksi Eurofighter ECR:ää ollaan tarjoamassa ainaskin Saksalle. Suomen osalta tilanne ei ole tiedossa, mutta on hyvin mahdollista, että kyseinen kone on myös tarjolla meille.

Ranskalaisten puolelta ei ole oikeastaan kuulunut syksyn aikana kovinkaan paljoa. Tämä tuntuu olevan heidän taktiikka. Eli he eivät käy kauppaa julkisesti.

Lockheed Martin puolestaan on saamassa hx-kisaa varten yhden lisävalttikortin. Kyseinen kortti on se, että koneen hintaa on saatu painettu mukavasti alaspäin. Toki myyntihinta Lockheed Martinin ja Pentagonin välillä ei kerro sitä myyntihintaa jonka Suomi joutuu maksamaan. FMS eli Yhdysvaltain hallinnon sotilasteknologian myyntiä ulkomaalaisille asiakkaille rajoittaa tai oikeammin sanottuna ohjaa lainsäädäntö. Yksi osa lainsäädäntöä on se, että ulkomaalaisille asiakkaille ei saa myydä esim hävittäjiä halvemmalla kuin Yhdysvaltain hallinnolle. Ja ainaskin tähän mennessä Pentagon on osannut laittaa myyntihintoihin pienen lisämaksun jolla on pyritty saamaan hallinnon kuluja ja kehityskustannuksia osittain takaisinpäin.

Talvesta 2019-2020 tulee erittäin mielenkiintoinen.

  • Jani Luoto, Sotilasilmailu.fi

PS: jos joku asevalmistaja lukee tätä blogia niin kaikki kutsut tiedotustilaisuuksiin tammi-helmikuun aikana ovat erittäin tervetulleita.