Loukkasiko britannian pääministeri ahvenanmaan ilmatilaa lentomatkallaan?

Keskiviikko ja torstain välisenä yönä oli maailmalla valtiomiehiä ja naisia kuljettavilla sotilaskoneilla ruhka-aika kun G20 kokoukseen osallistuvat johtajat hyppäsivät lentokoneisiinsa ja suuntasivat kohti Japania. Yhdysvaltain presidentti Trump matkusti Air Force Onella Japaniin, koneen reitti meni Kanadan ja Alaskan yli. Eurooppalaisten johtajien reitit puolestaan meni osittain suomen ilmatilan kautta.

Britannian pääministeri puolestaan lensi kuninkaallisten ilmavoimien eli RAF:n Airbus KC3 Voyager koneella johon on asennettu VIP matkustamo jotta valtiojohto voisi lentää mukavasti ja levänneenä huippukokouksiin vaikkapa toiselle puolelle maapalloa. RAF:n rekisterinumero tälle ilma-alukselle on ZZ336.

Mutta se tärkein miksi tämäkin juttu on kirjoitettu. Allekirjoittanut seurasi yöllä normaaliin tapaan mitä sotilasilmailussa tapahtuu. Tällä kertaa kiinnitin huomiota siihen, että isojen maiden johtajat olivat liikkeellä kohti Japania. Tarkkailin johtajien käyttämien lentokoneiden reittejä ja samantien kiinnitin huomiota brittien pääministerin lentoreittiin joka oli viemässä konetta Ahvenanmaan ylitse.

Kuva otettu ADSBexchange.com sivustolta.

Kuten moni varmaan tietää on Ahvenanmaa demilitarisoitu alue. Käytännössähän tämä tarkoittaa sitä ettei saaren ylitse saisi lentää sotilaskoneilla, paitsi puolustusvoimat, tosin sillä rajoituksella ettei sinne saa laskeutua muuten kuin äärimmäisessä hätätilassa eli tilanteessa jossa kone on vaurioitunut jne.

Ylen muutama vuosi tekemän jutun perusteella tämä tarkottaisi sitä ettei saaren yli saa lentää ulkomaiset sotilaskoneet. Miten tämä puolestaan liittyy brittien pääministeriin ja hänen lentoonsa? Hänen lentokoneensa on valtiollinen ilma-alus joka kuuluu brittien ilmavoimien RAF:n vahvuuteen eli on sotilaskone. Koneessa on myös edelleen sotilasjärjestelmiä, esimerkiksi konetta voitaisiin käyttää meidän ilmavoimien hornet hävittäjien tankaamiseen.

Aikaisemmin Ahvenanmaan yli on lennetty sotilaskoneilla vahingossa vuonna 2012 kun Belgian ilmavoimien kone lensi alueella matkalla Helsingistä Tukholmaan. Myös Yhdysvaltain ilmavoimien C-17 loukkasi Ahvenanmaan ilmatilaa vuonna 2011 kun se oli poistumassa turusta kohti saksaa. Kone oli tuonut turkuun Yhdysvaltain ilmavoimien USAF Thunderbirdsien huoltojoukkoja ja maakalustoa.

Esitimme asiasta kysymyksen yöaikaan twitterin välityksellä ilmavoimille, ulkoministeriölle sekä sisäministeriölle. Oletamme, että joku heistä ottaa kantaa asiaan torstain aikana jolloin päivitämme tätä kirjoitusta.

Päivitetty 27.6.2019 klo: 16.33: Virastoajan puitteissa emme ole saaneet vastausta yhdeltäkään taholta jolle esitimme kysymyksen twitterissä. Jatkamme asian seuraamista.