Näkökulma: Muistiko Venäjä Suomen 100-vuotisjuhlia ilmatilaloukkauksella.

Kukapa olisi uskonut, että Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlapäivän aattona täyttyisi lehtien internetsivut uutisista, että Venäläinen valtionlentokone on loukannut Suomen ilmatilaa. Illan mittaan tieto ilmatilaloukkauksesta on tarkentunut ja tarkkasilmäisimmät turvallisuuspolitiikkaa seuraavat tahot ovat huomanneet tiettyjä yhtymäkohtia vuoden takaiseen ilmatilaloukkaukseen joka tapahtui myös Venäjän toimesta.

Flightradarin tarjoaman tutkadatan ja lokakuussa 2016 tapahtuneen ilmatilaloukkauksesta julkaistun tutkatietoja vertailemalla voi päätellä, että lentoreitit olivat lähellä toisiaan. 

Yllä olevat kaksi kuvaa on vuoden 2016 lokakuussa tapahtuneesta ilmatilaloukkauksesta. Kuvat on Rajavartiolaitoksen tiedotteesta. Kun kuvia vertaa tänään 5.12 tapahtuneeseen ilmatilaloukkaukseen herääkin iso kysymys. Miten voi olla, että Venäjälle sattuu lähes samassa kohtaa aina ilmatilaloukkaukset ja kun niitä sattuu niin miten voi olla mahdollista, että näitä loukkauksia sattuu tiettyinä ajankohtina jotka on jollakin tapaa poliittisesti kriittisiä/arkoja.

Nyt ilmatilaloukkaus tapahtui samaan aikaan kun Presidentti Niinistö sai onnittelukirjeen Venäjän Presidentti Vladimir Putinilta Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi. Ilmatilaloukkauksen ajankohta vain muutamaa päivää sen jälkeen kun Puolustusvoimien vuoden 2017 pääsotaharjoitus joka järjestettiin pääkaupunkiseudulla päättyi on myös erittäin huomiota herättävää. Sotaharjoituksen aikana Helsingin alueelle oli sijoitettuna niin tutka- kuin ilmatorjuntakalustoakin.

Ulkoministeriö ei aikaillut tapahtuneen ilmatilaloukkauksen jälkeen vaan kutsui Venäjän suurlähettilään puhutteluun samantien. Normaalisti keskustelut on käyty muutaman päivän kuluttua, mutta oletettavaa on, että joulukuun kuudes vaikutti kuulemisen kiireellisyyteen isostikin.

Summasummaarum: Asiaa ei pidä jättää tutkimatta ja Venäjältä on vaadittava uskottava selitys asian suhteen. Neljä muuta kuluvan vuoden aikana sattunutta valtiorajanrikkomista on myönnetty vastapuolen osalta kuten yleensä sivistysvaltiolla on tapana tehdä kun ovat vahingossa tehneet virheitä. Miten on viidennen rikkomuksen kohdilla? Venäjällä kun ei ole tapana pyydellä anteeksi ilmatilaloukkauksia vaan ne kiistetään viimeiseen asti vaikka olisi tutkadataa tarjolla kuinka paljon.