Oliko hornetien hankinta virhe?

Suomen kuvalehti julkaisi Jyri Raivion kirjoituksen joka on otsikoitu Valitsiko Suomi väärin? Hornetit tulossa käyttöikänsä päähän – Reilusti halvempi F-16 lentää vielä 2040-luvulla  Raivio pohtii kirjoituksessaan sitä, että olisiko sittenkin pitänyt valita 1990-luvulla esimerkiksi F-16 hävittäjä joita lentää vielä pitkälle 2040-luvulle.

Kun Suomi päätti hankkia nykyiset F/A-18 hornet hävittäjät oli puolustusvoimilla olettamuksena se, että niillä pystytään lentämään enemmän kuin on nyt lennetty.  Esimerkiksi Ylen elävästä arkistosta löytyvästä hornet dokumentista selviää, että hornetin rungon eliniäksi on laskettu lentotukialuskäytössä 6000 lentotuntia, normaalissa kiitotiekäytössä kaksinkertainen eli noin 12000 lentotuntia.

Miksi sitten ilmavoimien F/A-18 hornet hävittäjät on tulossa käyttöikänsä päähän 2020-luvun puolivälissä? Suomen ilmavoimien toimintatapa on osittain vastaava kuin Yhdysvaltain laivaston ja merijalkaväen. Siinä missä Yhdysvaltain pojat runttaa hornetin lentotukialuksen kannelle tapahtuu sama meidän poikien toimesta suomalaisella valtatiellä. Myös ilmavoimien ilmataistelutapa ja sen harjoittelu on erittäin rasittavaa hävittäjäkalustolle.

Erona Suomen ilmavoimien ja Yhdysvaltain laivaston hornet hävittäjien käytössä puolestaan on siinä, että kun hornetit nousee ilmaan esim Rovaniemen tukikohdasta harjoituslennolle voidaan harjoittelu aloittaa lähes samantien kun taas Yhdysvaltain merivoimien hornetit lentävät ensiksi 20min lähimmälle harjoitusalueelle ja sieltä takaisin. Kohtuu iso osa Yhdysvaltalaisten sotilaslentäjien lentotunneista koostuukin tästä johtuen matkalennoista jotka eivät rasita hävittäjäkoneiden runkoja samalla tavalla kuin täysimittainen taisteluharjoitus.

Vaikka ilmavoimat olisikin valinnut F-16 hävittäjät olisi meillä edessä siltikin hävittäjähankinnat 2020-luvulla. Yksi syy olisi ollut edelleenkin ilmavoimien tapa käyttää hävittäjiä sekä tietenkin se, että F-16 hävittäjien käyttötunnit olisivat tulleet myös täyteen. Norja ja Tanska lentävät omilla F-16 hävittäjillään noin 6500 lentotuntia eli lähes samat tuntimäärät kuin omat ilmavoimamme lentää hornet hävittäjillään.