Päivän uutisen tarjosi saab

Normaalisti lentonäytösten ja osittain myös lentonäytösten ulkopuolella järjestettävien lehdistötilaisuuksien ja katsausten anti on ollut välillä aika tylsää ja yksipuolista. Monesti samat toimittajat kuulee samat asiat, kerrasta toiseen. Turku airshow ja airshow:n mediapriiffit vaikuttivat ennen näytöstä jatkavan tätä linjaa/rataa, mutta perjantai muutti tilanteen täysin.

Perjantain aikana järjestettiin viisi lehdistötilaisuutta / infoa medialle joista Saabin info oli toisena. Medialle oli annettu muutama viikko ennen näytöstä tieto, että tilaisuudessa julkistetaan jotakin joka koskee hx-hanketta. Moni varmaan ajatteli ennen tilaisuutta, että nyt julkaistaan varmaan se, että Saab tarjoaa osana hanketta esim siiven tai pyrstön valmistusta osana teollista yhteistyötä.

Alku lehdistötilaisuudesta meni kuten aina, sama tieto kerrottiin kuten aikaisemminkin, mutta sitten jysähti. Saab tarjoaa osana Hx-hanketta suomelle kahta Globaleye ilmavalvontakonetta. Jos miettii suomen maanpuolustuksen kokonaisuutta niin käytännössä suomelta on puuttunut muutama asia ilmapuolustuksen saralla. Ilmatankkauskyky ja ilmavalvontakyky ilmasta käsin.

Nyt toiseen niistä ollaan saamassa mahdollisesti ratkaisu mikäli Saab vie kilpailutuksen kotiin asti. Eräs tilaisuudessa paikalla ollut henkilö totesi aikalailla tyhjentävästi: Eiköhän se ollut tässä. Sen näkee, mutta jos yksi valmistajista tarjoaa tämänkaltaista ratkaisua ja pakettia niin mitä tarjoaa muut? Boeing:n tarjous tiedetään siltä osin, että he ovat tarjonneet myös Growlereita, mutta tarjotusta määrästä ei ole tietoa.

Näihin tunnelmiin ja näihin kuviin. Tässä on Jani Luoto, suomen turku.