Puolustusvoimat kohotti valmiuttaan, ilmapuolustuksella toimintaa ympäri suomea.

Turvallisuustilanne Ukrainassa on heijastunut myös Itämeren alueelle jossa monet alueen valtiot ovat kohottaneet valmiuttaan. Valmiuden kohotus alkoi todenteolla kun Venäjän laivaston maihinnousuun sopivia aluksia saapui alueelle, alueella liikkui myös northstream 2 kaasuputkityömaan käytössä olleita aluksia joilla ei pitäisi olla mitään tekemistä alueella. Tämän seurauksena Ruotsi siirsi Gotlannin saarelle maavoimiensa kalustoa ja Ruotsin ilmavoimien operointia alueella on lisätty tuntuvasti.

Siinä missä Ruotsi aloitti valmiuden noston näyttävästi lennättämällä joukkojaan C-17 Globemaster sotilasrahtikoneella on Suomi tehnyt asioita hiljaisemmin, kunnes maanantain 24.1 jälkeen alkoi tapahtumaan enemmän julkisuudessa. Kuluneen viikon aikana maavoimien valmiusyksiköt ovat harjoitelleet ympäri Suomea. Esimerkiksi Porin prikaatin valmiusosasto yhdessä Panssariprikaatin suorittivat harjoittelua Helsinki-Vantaan lentoaseman lähistöllä.

Mukana myös ilmapuolustusta
Myös Puolustusvoimien ilmapuolustus on ollut mukana valmiusharjoituksissa niin Helsingissä kuin muuallakin Suomessa. Esimerkiksi Helsingin seudulle tuotiin Helsingin ilmatorjuntarykmentin ITO 12 – valmiusosasto joka suoritti harjoituksen aikana ohjuksen lataamisen NASAMS järjestelmän. Tämä ei ollut sinällään mitään uutta, mutta normaalisti tilanteissa ei käytettäisi oikeita AMRAAM-ohjuksia kuten tällä kertaa käytettiin.

Ilmavoimat puolestaan on tukenut harjoituksia lentotoiminnallaan Helsingissä 26.1 ja myöhemmin ilmavoimat käytti hornet-hävittäjien ilmasta maahan aseistusta pudottamalla JDAM-pommin Pahkajärven ampuma-alueelle. Utin jääkärirykmentin NH90 helikopterit puolestaan ovat puolestaan suorittaneet joukkojen siirtoja pohjoisella alueella jossa Kainuun prikaatin ja Jääkäriprikaatin joukkoja siirrettiin pimeän aikaan ilmateitse harjoitusalueille. Utin jääkärirykmenin helikoptereita vieraili myös ilmavoimien Pirkkalan tukikohdassa kuluvan viikon aikana.