Satelliittien hinnat laskevat, tarjolla kotimainen vaihtoehto.

Brittien yleisradioyhtiö BBC teki joitakin päiviä sitten jutun suomalaisesta Iceye sateliittiyrityksestä. Jutussa mainittiin se, että laukaistavien satelliittien hinnat ovat tullee alas ja ne maksaa nykyisin halvimmillaan vain muutamia miljoonia euroja rakentaa toimiva satelliitti. Tähän päälle tulee toki myös kustannukset jotka syntyvät rakennettujen satelliittien lähettämisestä kiertoradalle.

Iceye yhtiön satelliitit tuottavat tällä hetkellä kuvia joiden tarkkuus on noin yhden metrin tietämillä, bbc:n tekemässä uutisessa kerrotaan, että tämän tason suorituksia on tähän asti voitu saavuttaa vain satelliiteilla joiden paino on ollut tonnin luokaa ja hinta on ollut kymmeniä ja kymmeniä miljoonia euroja.

Kuva Iceye

Se laadullinen taso jonka Iceya on saavuttanut ja millä hinnalla on herättänyt jo kiinnostusta suomalaisissa turvallisuuspoliittisissa keskustelijoissa. Twitterin puolella on jo pohdittu sitä, että milloin ensimmäinen ilmavoimien upseeri ilmestyy Iceye:n toimistolle keskustelemaan yhteistyöstä.

Jos laitteiden kehitys vielä jatkaa kehittymistään parempaan suuntaan ja hinta pysynee kohtuullisella tasolla eli lähellä nykyistä muutamaa miljoonaa euroa niin kyse ei ole silloin enää siitä, että onko budjetissa rahaa riittävästi tilaa tällaisille hankkeille. Silloin on kyse vain ja ainoastaan tahdosta.

Kuvassa itäinen osa Helsinkiä. Kuvan keskellä on itäkeskus. Kuva Iceye

Suomessa mahdollisia kiinnostuneita järjestelmän käyttäjiä voisi löytyä Puolustusvoimien lisäksi myös Rajavartiolaitoksen, Poliisin, Hätäkeskuslaitoksen, ympäristöministeriön ja maa ja metsätalousministeriön puolelta.

Tässä vaiheessa toki pitänee muistaa se, että vaikka kuvien laatu on parantunut niin se ei ole samaa tasoa kuin eräillä kansainvälisillä tiedustelutahoilla.

Isoin kysymys kuuluukin: Joko on aika perustaa ilmavoimien alaisuuteen oma Space force joukko-osasto?