Stealth, mitä se on ja toimiiko se oikeasti.
Ilmavoimien käynnissä oleva Hx-hanke jolla korvataan 2020-luvun puolivälissä käytöstä poistuvat hornet hävittäjät uusilla ja tietyissä mielessä nykyaikaisemmilla hävittäjillä on saanut monet tavalliset suomalaiset pohtimaan mitä ilmavoimat tai ylipäätänsä suomen puolustus tarvitsee.
Keskusteluissa on käytetty mitä kummallisempia sanoja ja termejä jotka eivät välttämättä kerro tavalliselle ihmiselle yhtään mitään. Kun asiaan vielä sekoitetaan nojatuoliprofessorit eli kaikkitietävät welhot joilla muka on kokemusta tietyistä asejärjestelmistä on sillikeiton pohja jo valmis. Varsinkin yksi sana on herättänyt suuriakin intohimoja: STEALH.
Käytännössä vain yksi valmistaja pystyy omien sanojensa mukaan toimittamaan uudensukupolven hävittäjän joka pärjää pitkälle 2050-2060 luvuille asti. Moni muu lentokonevalmistaja on tosin tästä pikkaisen eri mieltä ja ovat kertoneet omien taistelukoneittensa eri elektronisensodankäynnin ja sen torjunnan ominaisuuksista.
Avataampa hiukkasen termiä stealh. Stealth eli suomeksi häiveteknologia, yleisimmin häivemenetelminä käytetään kohteen muotoilua ja erilaisia absorptiomateriaaleja. Käytännössä koneen muotoilulla pyritään siihen ettei kone lähettäisi tutkien signaaleja takaisin samoihin suuntiin vaan heijastaisi ne poispäin tutkasta. Tähän samaan asiaan pyritään myös koneen valmistusmateriaaleilla sekä tietenkin maalipinnoilla.
Mutta suojaako tämä väitetty vallankumouksellinen teknologia sitten oikeasti koneita. Tuorein esimerkki on elokuulta 2016 kun Yhdysvaltain ilmavoimien F-22 pystyi hivuttautumaan Syyrian ilmavoimien venäläisvalmisteisen hävittäjän läheisyyteen ilman, että koneen lentäjä tai paikallinen ilmavalvonta olisi sitä huomannut.
On olemassa myös yksi esimerkki siitä kuinka Stealth ei välttämättä suojaakkaan konetta. Yhdysvaltain ilmavoimien F-117 Nighthawk tippui alas Serbian ilmatorjunnan suosiollisella avustuksella maaliskuun 27pv vuonna 1999. Tästä tapahtuneesta on jo toki melkein 18-vuotta ja sen jälkeen hävittäjät ovat kehittyneet valtavasti, toki pitää muistaa, että myös ilmatorjunta on kehittynyt samaan aikaan valtavasti
Maailmalla on toki useat asevalmistajat kertoneet, että heidän tutkansa pystyvät havaitsemaan stealth koneita. Lockheed Martinin edustajat ovat useaan otteeseen kertoneet suomessa, että näin toki on, mutta mutta tutkalukitus on asia erikseen eli vihollisen asejärjestelmät eivät pysty lukitsemaan esimerkiksi F-22 ja F-35 sarjan koneisiin asejärjestelmillään. Tämä koskee myös uusia venäläisvalmisteisia S-400 sarjan ilmatorjuntajärjestelmää.
Kysymys kuuluukin, mitäpä jos vastustajalla on myös hävittäjä jossa on häiveominaisuuksia? Venäjän ilmavoimille on kehitelty oma häivehävittäjä, Suhoi T-50(PAK FA) joita on tähän mennessä rakennettu 8 kappaletta. Venäläisten ohjelma tosin on vielä koelento- ja testivaiheessa. Kansainväliset asiantuntijat ovat epäilleet, että Venäläiset olisivat laittaneet omaan hävittäjäänsä muutamia lisätutkia, esim koneen rungon alaosaan sekä koneen siipiin ja osa tutkista toimisi taajuuksilla joilla pystyisi periaatteessa havaitsemaan muita häivehävittäjiä.
Kuten aina, aseteollisuus tai ilmavoimat eivät kerro ulospäin hävittäjiensä ominaisuuksista kovinkaan paljoa. Esimerkiksi koneiden maksimilentokorkeus on esim F-35 hävittäjien kohdilla jossakin 15-18km välillä.
Ja tämän kirjoituksen tärkein kysymys ja vastaus: Onko Stealth teknologiasta mitään hyötyä? Vastaus on lienee aika selvä: Kyllä on hyötyä. Seuraava kysymys onkin: Kannattaako stealth koneita hankkia: Noh, se onkin sitten isompi kysymys ja se vaatisi pääsyä ei julkisiin tietoihin jotta vastauksen voisi oikeasti antaa.
Taustaa: Suomen ilmavoimat ovat hankkimassa itselleen uusia hävittäjiä joiden tarkoituksena on korvata 2020-luvulla käytöstä poistuvat F/A-18 Hornet koneet. Päätös hankinnoista tehdään vuonna 2021 ja uudet koneet otetaan käyttöön lennostoissa vuosien 2025-2030 välisenä aikana.
Tarjolla on 5 eri konetyyppiä parhaillaan. Boeing Superhornet, Dassault Rafale, Saab Gripen, Eurofighter Typhoon ja Lockheed Martinin F-35. Tämän artikkelin tarkoituksena on tutkia ja valaista se, että onko Stealhista mitään hyötyä johtuen siitä, että yksi tarjolla olevista ehdokkaista on viime vuosien aikana markkinoinut itseään ainoana 5-sukupolven hävittäjänä ja koneena joka ei näy tutkissa.