Boeing vetäytyi Belgian hävittäjähankinnasta

Yhdysvaltalainen Boeing on päättänyt vetäytyä Belgian hävittäjähankinnasta, yhtiö tiedotti asiasta tänään 19 huhtikuuta. Boeingin julkisuuteen antamien tietojen mukaan yhtiö teki päätöksen jättäytyä hankkeen ulkopuolelle tutkittuaan Belgian tarjouspyyntöä.

Belgian hallinto käynnisti oman hävittäjähankkeensa jossa etsitään korvaajaa maan ilmavoimien F-16A/B hävittäjille joiden käyttöikä on lopuillaan 2020-luvun alkupuolella.  Belgian on tarkoitus korvata 59 F-16 konettaan 34 uudella monikäyttöisellä hävittäjällä.
Hankkeen arvioitu hintalappu on noin 3,5 miljardia euroa ja päätös uusista koneista on tarkoitus tehdä vuoden 2018 aikana.

Belgian hävittäjähankinnan kilpailutuksessa jatkaa vielä mukana Lockheed Martin F-35, Dassault Rafale, Saab Gripen E sekä Bae systemsin Eurofighter Typhoon.

 

Toimitukselta: Boeing:n antamasta lausunnosta voisi vetäistä johtopäätöksiä suuntaan kuin toiseenkin.

Where there is a full and open competition we look forward to bringing the full depth and breadth of Boeing to our offer.”

Jos tätä lausuntoa tulkitsee tavalla 1 voisi ajatella, että Boeing toteaa Belgialaisten pelaavan päätöstä tietylle konevalmistajalle/valmistajille. Jos taas tulkitsee tavalla 2 voisi ajatella, että Belgian tarjouspyyntö on huonosti tehty tai jotakin vastaavaa.

Joka tapauksessa Boeing on tehnyt asiasta johtopäätökset ja vetäytyi kisasta.

Mielenkiintoista