Boeing Australian Uskollinen siipimies otti askeleen lähemmäksi ensilentoaan, ensimmäinen runko valmistui.

Boeing Australia on saanut valmiiksi ensimmäisen rungon “uskollisen siipimies” eli Loyal Wingman projektissaan. Uskollinen siipimies on Boeingin Australian yksikön ja Australian ilmavoimien yhteistyössä kehittämä miehittämätön ilma-alus jonka on tarkoitus toimia esimerkiksi Boeing Super Hornetin siipikoneena joita Australian ilmavoimilla on.

Boeing Australian on tarkoitus rakentaa aluksi kolme prototyyppiä projektin aikana. Ensimmäinen testilento on tarkoitus suorittaa vuoden 2020 loppuun mennessä.

Ensimmäinen Loyal Wingman runko valmiina. Kuva: Boeing Australia

“Tämä on jännittävä askel hankkeen kehitysohjelmassa sekä Australian ilmailuteollisuudelle, koska tämä on ensimmäinen sotilaslentokone joka on kehitetty Australiassa yli 50-vuoteen” toteaa johtaja Shane Arnott Boeing Airpower Teaming Systemsiltä

Boeing Australian suunnitteluryhmä on käyttänyt digitaalisuunnittelua ja edistyneitä komposiittimateriaaleja saavuttaakseen 38 jalan (11,7 metriä) miehittämättömän ilma-aluksen kustannus- ja ketteryystavoitteet. Uskollinen siipimies on suunniteltu käyttämään tekoälyä muiden miehitettyjen ja miehittämättömien alustojen kanssa.

Boeingin mukaan asiakkailla on mahdollisuus muokata alusta haluamaansa suuntaan järjestelmien ja sensoreiden osalta. Tämä voisi tarkoittaa esim sitä, että mahdollinen asiakas voisi tehdä uskollisesta siipimiehestä tehtävälle ylimääräisen elektronisen sodankäynnin koneen joka toisi lisäturvaa tehtävää suorittavalle Super Hornetille.

Uskollinen siipimies eli Loyal Wingman projektissa on mukana kuusitoista Australialaista yritystä, esimerkiksi BAE Systems Australia on toimittanut hankkeelle ohjaus- ja navigointitietokoneita.

Boeing Australian kehittämä uskollinen siipimies on myös mielenkiintoinen hanke ulkomaalaisten asiakkaiden kannalta. Hanketta kun ei koske Yhdysvaltain viranomaisten määräykset eli Yhdysvaltain hallinnolta ei vaadita lupia järjestelmän myymiseksi esimerkiksi Suomelle.

Kuvat: Boeing Australia