Boeing esitteli miehittämättömän siipimiehen super horneteille.

Boeing on esitellyt uuden miehittämättömän ilma-alusjärjestelmän Australiassa järjestettävillä Avalon 2019 ilmailumessuilla. Boeing Airpower Teaming System on suunniteltu Boeingin Australian yksikössä ja se on tarkoitettu kansainvälisille markkinoille. Ensilennon on tarkoitus tapahtua vuoden 2020 aikana.

“Lojaali siipimies” kuten Boeing nimittää tiedotteessaan uutta ilma-alustaan esiteltiin julkisuuteen Avalon 2019 ilmailunäyttelyssä Australian Puolustusministerin Christopher Pynen toimesta ja se on osa Australian ja Boeing yhteistyötä jonka tarkoituksena on kehittää konseptia testaava ilma-alus. Konseptialuksesta saatavat kokemukset tulevat Boeing:n mukaan ohjaamaan sitä minkälainen lopullinen versio aluksesta tulee olemaan.

Boeing Airpower Teaming System tulee tarjoamaan liittolaisille merkittävän edun operaatioissa. Uusi järjestelmä on nopeasti konfiguroitavissa erilaisiin tehtäviin, tämä mahdollistaa erinlaisten tehtävien suorittamisen muiden sotilaskoneiden kanssa ” totesi Boeing:n Kristin Robertson ja jatkaa “Boeing:n uusin ilma-alus tulee olemaan todellinen voimakertoimien lisääjä joka suojelee ja tarjoaa tukea ilmavoimille ympäri maailmaa.

Boeing Airpower Teaming System tarjoaa hävittäjäluokan toimintakykyä, se on 11,7m pitkä ja se voi lentää jopa yli 2000 mailin päähän. Alukseen voidaan asentaa sensorijärjestelmiä joka tukevat tiedustelua, valvontaa sekä elektronista sodankäyntiä. Boeing Airpower Teaming System voi lentää itsenäisesti tai se voi tukea miehitetty ilma-alusta turvallisen välimatkan päässä.

”Tämä lentokone tekee historiaa Boeingin osalta. Sen lisäksi, että se on kehitetty Yhdysvaltojen ulkopuolella, se on myös suunniteltu siten, että kansainväliset asiakkaamme voivat integroida paikallisia asetuksia ja järjestelmiä ilma-alukseen jotta se voisi vastata maakohtaisia vaatimuksia ja määräyksiä.” Toteaa Boeing Internationalin toimitusjohtaja Marc Allen.

Boeing on mukana suomen HX-hävittäjähankkeessa tarjoamalla Boeing Super Hornet ja Growler hävittäjiä ilmavoimien seuraavaksi monitoimihävittäjäksi. Vaikka tämän konseptin ensimmäiset lennot on tarkoitus suorittaa vuoden 2020 aikana ja suomen hävittäjäpäätöstä ollaan tekemässä jo vuonna 2021 niin ilmavoimien puolella tätä hanketta seurataan varmasti suurella mielenkiinnolla. Mikäli Boeing voittaa kilpailutuksen niin uskallan väittää, että jossakin vaiheessa ilmavoimien puolella tullaan tekemään selvitys tämän ilma-aluksen hankinnasta joko niin, että se on hyvä lisä jolla täydennetään 64. hankittua hävittäjää tai muutama hankinnassa ollut hävittäjä vaihdetaankin miehittämättömään ilma-alukseen.

Aika näyttää….

Jani Luoto, Sotilasilmailu.fi

Kuvat: The Boeing Company