Airbus ja Saksan hallitus toimittivat Eurofighter-tarjouksensa Sveitsille

Airbus ja Saksan liittotasavalta ovat antaneet virallisen tarjouksensa Sveitsin liittovaltiolle Eurofighter-hävittäjistä. Tarjous on tehty yhteistyössä muiden Eurofighter-maiden sekä teollisuuskumppaneiden Leonardon ja BAE Systemsin kanssa. Tarjous vastaa Sveitsin uuden taistelulentokoneen (Neues Kampfflugzeug – NKF) hankintaprosessiin, jonka tavoitteena on korvata nykyiset F-5- ja F / A-18 -laivueet uudemmilla koneilla.

Eurofighterin hankinnan myötä Saksan liittotasavalta tarjoaa Sveitsille mahdollisuuden syventää nykyistä sotilaallista kumppanuuttaan, erityisesti ilmavoimien yhteisen koulutuksen osalta. Eurofighterin myötä Sveitsi saa täyden itsenäisyyden lentokoneidensa tietojen käytössä, ylläpidossa ja soveltamisessa. Yli 660 tilauksella Eurofighter on Eurofighteria valmistavien yhtiöiden mukaan ylivoimaisesti eniten käytetty lentokone Euroopan ilmatilan turvaamiseen. Sitä operoivat neljä kumppanimaata Saksa, Iso-Britannia, Italia ja Espanja, ja sitä kehitetään jatkuvasti. Vasta muutama päivä sitten Saksa itse allekirjoitti sopimuksen 38 viimeisen tuotantoerän (Tranche 4) Eurofighterin hankinnasta ja tarjoaa Sveitsille entistä tiiviimpää poliittista, taloudellista ja turvallisuusyhteistyötä hankkimalla saman tyyppisiä lentokoneita.

Eurofighter hävittäjien ohjaamoon ollaan kehittämässä BAE Systemin toimesta uutta ohjaamonäyttöä. Kuva:BAE Systems

“Kutsumme Sveitsin naapurina ja luotettavana kumppanina turvallisuuspolitiikassa ja talousasioissa suojelemaan omaa ilmatilaansa Eurofighterien avulla ja tiivistämään yhteistyötä ilmailuvoimiemme kanssa. Saksalle Sveitsi ei ole vain asiakas, vaan strateginen liittolainen, jonka kanssa haluamme tehostaa entisestään jo tiivistä yhteistyötämme. Eurofighter on ainoa järjestelmä, jota useat Euroopan maat kehittävät ja ylläpitävät, ja siksi se olisi ihanteellinen ratkaisu Sveitsille”, Saksan liittotasavallan Sveitsin-suurlähettiläs Michael Flügger sanoi.

“Haluamme osoittaa, että Eurofighter on paras kokonaisratkaisu Sveitsille. Se on nykyaikaisin hävittäjälentokone Euroopassa ja täyttää kaikki vaatimukset. Sveitsi saa yksityiskohtaista tietoa mm. koneen rakenteista, joka mahdollistaa Eurofighterin täydellisen ja riippumattoman hallinnan. Airbus on vahva kumppani Sveitsille ja toimii yli 200 yrityksen kanssa liittovaltion alueella. Odotamme innolla yhteistyön laajentamista entisestään”, Airbus Defence and Space -yhtiön toimitusjohtaja Dirk Hoke sanoi.

Artikkelikuva: MOD / Crown Copyright