Airbus tehnyt tarjouksen espanjalle 20 uudesta Eurofighter Typhoon hävittäjästä.

Airbus on tehnyt tarjouksen Espanjalle kahdestakymmenestä Eurofighter Typhoon hävittäjästä joilla on tarkoitus korvata käytössä olevat F/A-18A/B hävittäjät jotka on sijoitettu Gandon lentotukikohdassa joka sijaitsee Espanjalle kuuluvilla Kanarian saarilla. Halcon-projekti eteni Espanjan ja Airbus:n välisiin neuvotteluihin Espanjan tehtyä päätöksen kesällä jossa se päätti korvata Kanarian saarilla sijaitsevat ikääntyvät Hornet hävittäjät Eurofighter hävittäjillä.

Kesällä 2020 tehdyn päätöksen jälkeen osapuolet ovat neuvotelleet tarkemmasta sopimuksesta, hävittäjien määrästä ja muista ehdoista. Lopullinen sopimus on tarkoitus allekirjoittaa Airbus antamien tietojen mukaan vuoden 2021 aikana. Kaikkissa uusissa Eurofighter Typhoon hävittäjissä on Airbus:n mukaan uudet E-Scan tutkat jotka on parhaillaan kehityksessä.

Espanjan ilmavoimien Eurofighter Liettuassa vuonna 2016. Kuva: Espanjan Puolustusministeriö

Espanjan ilmavoimilla on parhailla 73 kappaletta Eurofighter Typhoon hävittäjiä ja F/A-18 hornet hävittäjiä puolestaan Espanjan ilmavoimilla on käytössään 84 kappaletta(lähde: FlightGlobal)

Eurofighter Typhoon on tarjolla myös Suomen ilmavoimien seuraavaksi monitoimihävittäjäksi kun päätöstä tehdään vuoden 2021 aikana

Artikkelikuva: Espanjan ilmavoimat / ejercito del aire español