Eurofighter Typhoonin kehitysohjelman Brimstone-ohjusten koelaukaisut suoritettiin onnistuneesti

Eurofighter Typhoonin suorituskyky paranee entisestään, kun MBDA Brimstone-ohjusten heinäkuussa aloitetut laukausukokeet on saatu onnistuneesti päätökseen. Laukaisut suoritettiin BAE Systemsin Wartonin tukikohdasta Lancashiressa. Kyseessä on osa Kuninkaallisten ilmavoimien ohjelmaa, jolla varmistetaan, että Typhoon pysyy hävittäjäteknologian kehityksen kärjessä myös tulevaisuudessa.

Brimstone tuo Typhooniin vähän sivullisia vahinkoja aiheuttavan, ilmasta maahan tarkoitettuihin iskuihin suunnatun aseen. Se parantaa entisestään hävittäjän taistelussa testattuja monitoimiominaisuuksia. Seuraavat Brimstonen vaiheet ennen käyttöönottoa ovat jo käynnissä, näihin kuuluu esimerkiksi Kuninkaallisten ilmavoimien arviointi kesällä 2018.

“Tämän vaiheen saattaminen loppuun on osoitus henkilöstömme ammattitaidosta ja omistautuneisuudesta sekä yhteistyökumppaneidemme sitoutumisesta kehitystyöhön. Brimstone lisää iskujen tarkkuutta ja vähentää sivullisia uhreja.

Ennen kaikkea se varmistaa, että Typhoon pystyy vastaamaan tulevaisuuden uhkiin vielä vuosikymmentenkin kuluttua”, Andy Flynn, Eurofighterin Eurofighterin suorituskyvyn päivityksistä vastaava johtaja kommentoi.

Brimstone on osa Eurofighterin Phase 3 Enhancement (P3E) -päivitysohjelmaa, jonka puitteissa päivitetään myös ohjusjärjestelmää sekä sensoreita. P3E on Centurion-projektin viimeinen osa, joka tähtää Tornado GR4-koneiden suorituskyvyn siirtämiseen Eurofighter Typhooniin Britannian kuninkaallisissa ilmavoimissa (RAF).

Heinäkuun jälkeen on suoritettu yhteensä yhdeksän laukaisua. Operaation tukena toimivat Iso-Britannian Puolustusministeriö, MBDA, QinetiQ, Eurofighter-yhtiö sekä Eurofighter-kumppaniyhtiöt Airbus ja Leonardo.

Kokeiden tavoitteena oli tuoda aseet operatiiviiseen käyttöön, ja ne kattoivat joukon erilaisia skenaarioita. Testauksissa panostettiin monipuolisuuteen, ja siinä käytettiin erilaisia korkeuksia, vauhteja, G-voimatasoja sekä eri siipien ja laukaisualustan asemia. Yhdeksästä laukaisusta kerätyn datan avulla tehtiin lisäksi analyysia ja mallinnettiin aseen toimintakykykä. Lisälentokokeet aloitetaan alkuvuodesta 2018, jonka jälkeen Kuninkaalliset ilmavoimat suorittavat operatiivisen arvioinnin.

Phase 2 Enhancement (P2E) -paketin operatiivinen arviointi jatkuu Kuninkaallisten ilmavoimien testaukseen ja arviontiin erikoistuneessa RAF 41® -laivueessa RAF Coningsbyssa, Lincolnshiressä. P2E-pakettiin kuuluu MBDA:n erittäin pitkän kantaman (Beyond Visual Range) Meteor -ilmataisteluohjus sekä Storm Shadow -risteilyohjus, joka on tarkoitettu rintamalinjojen taakse suuntautuviin syviin iskuihin.

Eurofighter Typhoon ja MBDA Brimstone

Eurofighter Typhoon on maailman kehittynein uuden sukupolven monitoimihävittäjä, joka on tällä hetkellä markkinoilla. Hävittäjää pysyy kehityksen kärjessä mittavien kehitysohjelmien avulla.

MBDA Brimstone on ainutlaatuinen ilmasta maahan hyökkäyksiin tarkoitettu täsmäiskuase, jota käytetään nopeasti liikkuviin ja ketteriin kohteisiin. Se soveltuu etenkin operaatioihin, joita käydään haastavissa ympäristöissä.

Lähde: BAE Systems / Kaiku Helsinki tiedote
Kuvat ja Video: Bae Systems