Qatar vahvisti tilaavansa 24 Eurofighter Typhoon hävittäjää

Qatarin emiirikunta on vahvistanut tilaavansa 24 Eurofighter Typhoon hävittäjää BAE Systemsiltä. Tilauksen arvo on 6 miljardia euroa.  Kauppa sisältää myös laajan tukipaketin, koulutukset Qatarin ilmavoimille sekä MBDA:n valmistamia Metero ja Brimstone ohjuksia.

Nyt vahvistettu Qatarin ja BAE Systemsin Eurofighter Typhoon kauppa solmittiin alustavasti syyskuussa kun Qatarin ja Iso Britannian puolustusministerit allekirjoittivat aiesopimuksen Eurofighter Typhoon hävittäjien hankinnoista.

BAE Systemsin pääjohtaja Charles Woodburn kommentoi sovittua kauppaa yhtiön julkaisemassa tiedotteessa seuraavasti:  “Olemme iloisia aloittaessamme uuden luvun yhteistyössämme Qatarin hallituksen ja puolustusvoimien kanssa. Odotamme tiivistä yhteistyötä asiakkaamme kanssa heidän vahvistaessaan sotilaallista valmiuttaan”

Sopimus astuu voimaan, kun määrätyt rahoitusehdot toteutuvat ja kaupan ensimmäinen erä on maksettu vuoden 2018 puoliväliin mennessä.  Ensimmäisen Eurofighter Typhoon hävittäjä on tarkoitus toimittaa Qatarin ilmavoimille vuonna 2022. Nyt vahvistetut hävittäjäkaupat BAE systemsin kanssa eivät ole olleet Qatarin ainoat hävittäjäkaupat kuluneella viikolla. Qatar ilmoitti 7.12 tilavaavansa ranskalaisia Rafale hävittäjiä lisää.

Eurofighter Typhoon on yksi ehdokkaista Suomen ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäksi 2020-luvulla kun Suomi tekee päätöksen nykyisten F/A-18C/D Hornet hävittäjien korvaamisesta.