F-35 saanut päätökseen ilmailuhistorian kattavimman lentotestiohjelman

Yhdysvaltalaisen sotilaslentokonevalmistaja Lockheed Maritinin F-35 on saavuttanut kehitysohjelmassaan tärkeän vaiheen kun F-35-ohjelman System Development and Demonstration (SDD) -kehitysohjelman viimeinen koelento on suoritettiin onnistuneesti.

Viimeinen SDD-koelento suoritettiin 11.4.2018 Yhdysvaltain laivaston Patuxent Riverin lentotukikohdassa Marylandissa Yhdysvalloissa laivaston CF-2-testikoneella. Se suoritti onnistuneesti asekuorman mittauslennon varustettuna ulkoisilla 2 000 paunan GBU-31 JDAM -täsmäpommeilla ja AIM-9X Sidewinder -infrapunaohjuksilla.

”F-35:n SDD-lentotestien loppuunsaattaminen onnistuneesti on hallituksen ja ilmailu- ja puolustusteollisuuden vuosia yhdessä tehdyn kovan työn ja omistautumisen tulos”, sanoi F-35-ohjelman johtaja, vara-amiraali Mat Winter. ”AA-1-koneen ensilennon jälkeen vuonna 2006 lentotestiohjelma on toiminut yli 11 vuoden ajan ilman onnettomuuksia. Ohjelma on sisältänyt yli 9 200 operaatiota, yli 17 000 lentotuntia ja yli 65 000 mittauspistettä kaikkien kolmen F-35-mallin runkosuunnittelun, kestävyyden, ohjelmistojen, antureiden, asejärjestelmien ja suorituskyvyn varmistamiseksi. Haluan onnitella F-35-testitiimiä ja koko F-35-yhteisöä tämän merkittävän virstanpylvään saavuttamisesta.”

F-35-testausryhmien tekemä työ aerodynamiikasta eri järjestelmien testaukseen oli tärkeä osa hävittäjän 3F-kehitysvaiheen valmistumista. Yli tuhat SDD-lentotesteihin osallistunutta insinööriä, mekaanikkoa, lentäjää ja muuta työntekijää testasivat kaikkien kolmen F-35-mallin suorituskykyä ja lento-ominaisuuksia niiden suoritusarvoalueiden äärirajoilla. Testiryhmä suoritti F-35B-versiolla kuusi komennusta merellä ja yli 1 500 pystysuoran laskeutumisen testiä. Kehitysohjelman lentotestiryhmä suoritti 183 ohjusten ja pommien irrotustestiä, 46 asejärjestelmien toiminnan tarkkuutta mittaavaa testiä ja 33 operaatioiden vaikuttavuustestiä, joihin sisältyi lukuisia usean aluksen ja jopa kahdeksan F-35-hävittäjän operaatioita kehittyneitä uhkia vastaan.

 

”F-35:n lentotestiohjelma on ilmailuhistorian kattavin, perusteellisin ja turvallisin kehitysvaiheen lentotestiohjelma”, sanoi Lockheed Martinin F-35-ohjelman johtaja Greg Ulmer. ”Hallituksen ja ilmailu- ja puolustusteollisuuden muodostaman työryhmän erinomainen yhteistyö ja asiantuntemus ovat tuottaneet vakuuttavia tuloksia, jotka kasvattavat lentäjien luottamusta F-35:n ainutlaatuiseen suorituskykyyn.”

 

Kehitysvaiheen lentotestit ovat keskeinen osa F-35-ohjelman SDD-kehitysohjelmaa, joka saadaan virallisesti päätökseen operatiivisen testauksen ja evaluoinnin (OT&E) jälkeen sekä Yhdysvaltain puolustusministeriön tehtyä päätöksen aloittaa koneiden täysimittainen tuotanto.

Vaikka SDD:n edellyttämät lentotestit on nyt suoritettu loppuun, F-35-koneiden lentotestausta jatketaan osana F-35:n kyvykkyyksien vaiheittaista kehittämistä ja järjestelmän modernisointia. Nämä toimenpiteet ovat osa F-35-hanketoimiston (JPO) jatkuvan kehityksen ja toimitusten C2D2-mallia, joka tuo hävittäjän taisteluominaisuuksiin nopeasti ja edullisesti pieniä parannuksia. Nämä parannukset auttavat säilyttämään F-35:n ilmaherruuden kehittyviä tulevaisuuden uhkia vastaan.

F-35:n häiveteknologia, kehittyneet sensorit sekä aseiden kantokyky ja kantama tekevät siitä kaikkien aikojen tehokkaimman, selviytymiskykyisimmän sekä verkottuneimman hävittäjän. F-35:n kyky kerätä, analysoida ja jakaa tietoja tehostaa merkittävästi kaikkien asehaarojen sekä sotakaluston suorituskykyä ja jonka ansiosta F-35:n ohjaajat voivat suorittaa tehtävänsä ja palata turvallisesti tukikohtaansa.

Lockheed Martinin F-35 on yksi ehdokkaista Suomen ilmavoimien seuraavaksi monitoimihävittäjäksi kun ilmavoimien hornet hävittäjien seuraajasta päätetään 2020-luvun alkupuolella.