F-35A hävittäjän jarruvarjon testit alkoivat Alaskassa sijaitsevassa lentotukikohdassa

Yhdysvaltain ilmavoimat on aloittanut F-35A Lightning II -hävittäjän jarruvarjon testauksen Eielsonin lentotukikohdassaan Alaskassa. Norjan ilmavoimat on tilannut F-35A-hävittäjiinsä erikoisvarusteena jarruvarjon, jonka avulla kone voi laskeutua lyhyille ja jäisille kiitoteille. Jarruvarjo asennetaan hävittäjän rungon päälle tulevaan koteloon, joka ei vaikuta F-35:n häiveominaisuuksiin lennettäessä. Nyt käynnissä oleva testaus on osa F-35:n jarruvarjon sertifiointiprosessia.

AF-2, Major Jonthan “Spades” Gilbert, Icy Taxi Check Out, Golf, Eielson AFB, AK, 8 November 2017

Lockheed Martin kehittää jarruvarjoa yhdessä Norjan ja Alankomaiden kanssa. Aiemmin tänä vuonna jarruvarjoa testattiin kuivalla ja märällä kiitotiellä Yhdysvaltain ilmavoimien Edwardsin lentotukikohdassa Kaliforniassa.

Alaskassa tapahtuva useiden viikkojen ensimmäinen testisarja sisältää testit jäisillä kiitoteillä. Testien toisessa vaiheessa jarruvarjoa testataan laskeutumisissa vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä.

AF-2, Major Jonthan “Spades” Gilbert, Icy Taxi Check Out, Golf, Eielson AFB, AK, 8 November 2017

Lockheed Martinin valmistama F-35 on yksi ehdokkaista Suomen ilmavoimien seuraavaksi monitoimihävittäjäksi kun päätös tehdään vuonna 2021.

Kuvat: Lockheed Martin ja  USAF