Japani hankkimassa jopa 100. F-35 hävittäjää lisää

Japani on valmistelemassa isoa puolustushankintaa jolla maan ilmavoimille hankittaisiin jopa 100. kappaletta Lockheed Martinin valmistamia F-35 hävittäjiä. Nyt suunniteluvaiheessa olevalla hankinnalla on tarkoitus korvata vanhenemassa olevia F-15 hävittäjiä joita ei pystytä päivittämään nykypäivän vaatimuksia vastaaviksi. 

Japani on jo tilannut 42. kappaletta F-35A hävittäjiä joilla on tarkoitus korvata F-4 hävittäjät vuoteen 2024 mennessä.  Nyt suunnitteilla olevassa F-35 hävittäjähankkeessa on tarkoitus hankkia F-35A mallin lisäksi myös F-35B mallin koneita jotka pystyvät nousemaan pystysuoraan esim lentotukialuksen kannelta. 

Japanin itsepuolustus merivoimien helikopteritukialus JS Izumo on tarkoitus varustaa F-35B hävittäjiä varten. Tämä tarkoittaisi sitä, että Japanin laivastolla olisi käytössään ensimmäistä kertaa sitten toisen maailmansodan lentotukialus jotka siltä kiellettiin silloisessa rauhansopimuksessa. 

Japanin itsepuolustus merivoimien helikopteritukialus JS Izumo:lla on myös sisaralus JS Kaga. Molemmat alukset ovat 248 metriä pitkiä ja 38 metriä leveitä.  Yhteen helikopteritukialukseen mahtuu maksimissaan 28 ilma-alusta, mutta F-35 hävittäjien määrää aluksilla ei ole vielä kerrottu julkisesti. 

Japanin F-35 hävittäjien lisähankinnasta kertoi ensimmäisenä paikallinen Nikkei Asian review talouslehti verkkosivuillaan. 

Artikkelikuva: Royal Navy. 
JS Izumo: Kaijō Jieitai (海上自衛隊 / Japan Maritime Self-Defense Force) [CC BY 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0)], via Wikimedia Commons