Lockheed Martin ylitti F-35 hävittäjien vuoden 2019 tuotantotavoitteen.

Yhdysvaltalainen puolustusalan ratkaisuja tarjoava Lockheed Martin on ylittänyt vuoden 2019 tuotantotavoitteensa F-35 hävittäjien osalta. Lockheed Martinin maanantaina julkaiseman tiedotteen mukaan yhtiö on toimittanut vuoden 2019 aikana yhteensä 134 F-35 hävittäjää asiakkaillensa. Vuoden 134. F-35 hävittäjä toimitettiin asiakkaalle maanantaina.

Lockheed Martin on kolminkertaistanut F-35 hävittäjien tuotantonsa vuodesta 2016 ja kuluvana vuonna tuotanto kasvoi 47% edellisvuoteen verrattuna. Ensi vuonna Lockheed Martinin on tarkoitus toimittaa 141 F-35 hävittäjää asiakkaillensa.

Kuva: Lockheed Martin

”Saavutimme vuodelle 2019 asetetun tuotantotavoitteen, mikä osoittaa, että F-35-ohjelma on valmiina täysimääräiseen tuotantoon. Parannamme jatkossakin koko asejärjestelmän toimitusaikatauluja”, sanoo Lockheed Martinin F-35-ohjelman vetäjä Greg Ulmer. ”Olemme saavuttaneet tuotantotavoitteemme nyt kolmena vuonna peräkkäin sekä kyenneet kasvattamaan tuotantoa, parantamaan tehokkuutta ja alentamaan kustannuksia. F-35 on maailman kyvykkäin hävittäjä, ja toimitamme nyt viidennen sukupolven asejärjestelmän suorituskyvyltään heikompia neljännen sukupolven hävittäjiä vastaavaan tai edullisempaan hintaan.”

134. F-35-hävittäjä on yhtiön tiedotteen mukaan F-35B mallin kone joka toimitettiin Yhdysvaltain merijalkaväelle. Kuluvana vuonna valmistuneista koneista 81 toimitettiin Lockheed Martinin mukaan Yhdysvaltain asevoimille, 30 puolestaan kansainvälisille kumppaneille ja 23 muille asiakkaille.

Hinta tullut alaspäin ja operatiivinen valmius parantunut
F-35 hävittäjien hinnat on tullut alaspäin tuotantoerä tuotantoerältä. Siinä missä muutama vuosi sitten hävittäjän hinta oli 90 ja 100 miljoonan dollarin välissä on se nykyisin 77,9 miljoonaa dollaria. Lockheed Martinin mukaan 80 miljoonan dollarin hintaraja alitettiin vuoden etuajassa tavoitteesta.

F-35-hävittäjän tehtävävalmius paranee ja ylläpitokustannukset laskevat jatkuvasti, maailmanlaajuisesti tehtävävalmius on keskimäärin yli 65 prosenttia ja operatiivisissa laivueissa se on lähes 75 prosenttia. Lockheed Martinin ylläpitokustannukset konetta kohden ovat laskeneet jo neljän peräkkäisen vuoden ajan – yli 35 prosenttia vuodesta 2015.

F-35 on ehdokas Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornetien seuraajaksi kun päätöstä ilmavoimien seuraavaksi monitoimihävittäjäksi tehdään vuoden 2021 aikana.