Pentagon “tilasi” 255. F-35 hävittäjää

Yhdysvaltain puolustushallinto Pentagon ja F-35 ohjelmatoimisto ovat tilanneet Lockheed Martinilta 255 kappaletta F-35 hävittäjiä. Nyt julkaistu tilaus on tehty määrittelemättömänä sopimuksena jonka tarkemmista ehdoista neuvotellaan vielä. Kaupan alustava hinta-arvio on noin 22,7 miljardia Yhdysvaltain dollaria ja se sisältää jokaista F-35 hävittäjän versiota niin Yhdysvaltain asevoimille kuin kansainvälisille tilaajille. 

Määrittelemättömään sopimukseen eli Undefintiized Contract Actioniin päädyttiin sen takia, että neuvottelut Lockheed Martinin ja F-35 ohjelmatoimiston välillä ovat olleet Yhdysvaltalaisten mediatietojen perusteella pahasti jumissa viimeaikoina.  

Nyt tehty alustava sopimus antaa osapuolille aikaa viimeistellä tilauksen tarkempia ehtoja rauhassa samalla kun F-35 tuotanto-ohjelman rahoitus on taattu toistaiseksi. Alustava sopimus luo myös turvaa laajalle alihankintaketjulle joka on levittäytynyt ympäri maailmaa. Lockheed Martinin ja F-35 ohjelmatoimiston nyt tekemä alustava sopimus jakautuu kolmelle eri tuotantoerälle joista ensimmäisten LRIP 12 tuotantoerän koneiden olisi tarkoitus olla toimitettuna asiakkaille vuoden 2020 aikana. 

Vaikka nyt solmittu sopimus olikin määrittelemätön on sillä merkittäviä vaikutuksia F-35A hävittäjän hintaan joka tippuu nyt solmitulla sopimuksella lähelle 80. miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. 

Artikkelikuva: U.S. Air Force photo/Tech. Sgt. Matthew Plew
Infokuva: Lockheed Martin