Yhdysvallat ja Etelä-Korea juhlistivat Etelä-Korean ensimmäistä F-35-hävittäjää

Etelä-Korean ilmavoimien ensimmäinen F-35A Lightning II -hävittäjä on esitelty tänään Lockheed Martinin tuotantolaitoksella järjestetyssä roll-out-tilaisuudessa Teksasin Fort Worthissa. Kyseessä on F-35-ohjelman uusin virstanpylväs, joka vahvistaa entisestään hankkeen kansainvälisiä kumppanuuksia.

”Tämä on suuri päivä juhlistaessamme Etelä-Korean ilmavoimien ensimmäistä F-35A:ta, maailman parasta hävittäjää, joka tulee varmistamaan Etelä-Korean ilmatilan koskemattomuuden”, sanoi Etelä-Korean puolustusministeri Song Young-moo aiemmin tallennetussa tervehdyksessään. ”F-35:n käyttöönotto tulee merkittävästi parantamaan Etelä-Korean ja Yhdysvaltain ilmavoimien yhteistoimintaa sekä Etelä-Korean ilmavoimien kykyä tukea maaoperaatioita.”

Seremoniaan osallistui yli 450 vierasta, mukaan lukien viisi Etelä-Korean parlamentin puolustusvaliokunnan jäsentä, varapuolustusministeri Suh Choo-suk sekä Etelä-Korean ilmavoimien varaesikuntapäällikkö, kenraaliluutnantti Lee Sung-yong.

”Ensimmäinen kuudesta Etelä-Korealle tänä vuonna toimitettavasta F-35-hävittäjästä on merkittävä askel eteenpäin F-35-ohjelmalle sekä kumppanuudellemme Etelä-Korean ilmavoimien kanssa”, sanoi F-35-ohjelman johtaja, vara-amiraali Mat Winter. ”F-35 tarjoaa ennennäkemättömän suorituskyvyn ja auttaa Etelä-Korean asevoimia toimimaan rinta rinnan Yhdysvaltain asevoimien kanssa Etelä-Korean suvereniteetin turvaamiseksi.”

”Olemme ylpeitä, että voimme tukea Etelä-Koreaa viidennen sukupolven F-35-hävittäjällä”, sanoi Lockheed Martinin toimitusjohtaja Marillyn Hewson. ”F-35 on voiman symboli, joka muistuttaa meitä kaikkia siitä, että yhteistyön kautta valtiomme ja kansalaisemme ovat paremmin turvassa uhkilta ja siten tulevaisuutemmekin on entistä turvatumpi.”

Etelä-Korean F-35-ohjelma sisältää 40 F-35A-hävittäjää, jotka hankitaan Yhdysvaltain ja Etelä-Korean hallitusten välisenä FMS-kauppana (Foreign Military Sales). Hävittäjät valmistetaan Lockheed Martinin Fort Worthin tehtaalla Teksasissa. Etelä-Korean ensimmäinen F-35 sijoitetaan aluksi Yhdysvaltain ilmavoimien Luken tukikohtaan Arizonassa, missä Etelä-Korean ilmavoimien lentäjät ja mekaanikot aloittavat koulutuksensa koneella. F-35-hävittäjät siirtyvät Etelä-Korean Cheongjun tukikohtaan vuodesta 2019 alkaen.

F-35 on maailman edistyksellisin, selviytymiskykyisin ja verkottunein hävittäjä. Sen kyky kerätä, analysoida ja jakaa tietoa tarjoaa merkittävän edun kaikille ilmassa, maalla ja merellä toimiville yksiköille ja auttaa siten kaikkia joukkoja suorittamaan tehtävänsä loppuun ja palaamaan turvallisesti tukikohtaansa. Tähän päivään mennessä Lockheed Martin on toimittanut yli 280 F-35-hävittäjää ja kouluttanut yli 580 lentäjää ja 5 600 mekaanikkoa. F-35:llä on takanaan yli 130 000 lentotuntia.