Yhdysvaltain kongressissa yritetään estää Turkkia saamasta F-35 hävittäjiä haltuunsa

Yhdysvaltain senaatti eli kongressin ylähuone on äänestänyt maanantaina 18 kesäkuuta äänin 85-10 ettei Turkin tilaamia F-35 hävittäjiä saa luovuttaa maalle toistaiseksi. Syynä Yhdysvaltalaisten senaattorien vastustukseen on Turkin suunnittelemat kaupat venäläisistä S-400 järjestelmistä ja pelko siitä, että Turkin ja Venäjän lähentynyt yhteistyö voisi aiheuttaa järjestelmätietojen päätymisen venäläisten käsiin niin kahdenvälisten suhteiden kuin S-400 järjestelmän tietojärjestelmien kautta.

Seuraavaksi asia etenee kongressin alahuoneen eli edustajainhuoneen käsittelyyn ja “lakipykäliksi” asia päätynee vasta loppukesästä. Turkin ensimmäisen F-35 hävittäjän “roll out” tilaisuus on määrä järjestää huomenna torstaina 21.6. Vaikka koneen esittelytilaisuus järjestetään nyt, ei luovutetut koneet poistu Yhdysvalloista ennen vuoden 2019 kesää.

Mikäli uusi “laki” hyväksytään myös edustajainhuoneen käsittelyssä kuluvan kesän aikana on Yhdysvaltain Puolustusministeriöllä ja Ulkoministeriöllä aikaa vähintään vuosi keksiä ratkaisu ongelmiin.