Gripen E lensi Meteor-ohjuksilla varustettuna

Ruotsalainen puolustusalan monitoimiyritys Saab on toteuttanut onnistuneesti koelennon kahdella Meteor-ohjuksella varustetulla Gripen E-hävittäjällä. Lento suoritettiin lokakuussa Ruotsin Linköpingissä sijaitsevalta Saabin lentokentältä käsin.  “Koneen käyttäytyminen on ollut erittäin vakaata jokaisessa koelento-ohjelman vaiheessa, mukaan luettuna ulkoisten kuormien kanssa suoritetut lennot. Odotan innolla seuraavia koelento-ohjelman vaiheita, jotka vievät meitä jatkuvasti lähemmäs aseintegroinnin valmistumista. Meteor yhdistettynä IRIS-T-ilmataisteluohjukseen tekee Gripen E:stä erittäin suorituskykyisen ilmaherruusroolissa”, sanoo Saabin Gripen-koelentäjä Robin Norlander. 

Suoritettu koelento Meteorin kanssa on osa Gripen E:n koeohjelman aseintegroinnin suorittamista. Se tärkeä virstanpylväs Ruotsin kanssa solmittua sopimusta. Seuraavia vaiheita ovat lennot eri asekonfiguraatioilla sekä lentotoiminnan laajentaminen entisestään. 


Meteor on aktiivisella tutkahakupäällä varustettu BVRAAM-ohjus (beyond visual range air-to-air missile) ja ylivoimainen muihin ilmataisteluohjustyyppeihin verrattuna. Se kykenee kohteiden tuhoamiseen autonomisesti, vuorokauden ajasta tai sääolosuhteista riippumatta, ja toimimaan tehokkaasti haastavissa elektronisen sodankäynnin ympäristöissä. Ohjuksen patopainemoottoriin perustuva propulsiojärjestelmä antaa Meteorille erittäin suuren nopeuden sekä energiaa voittamaan nopeita kohteita erittäin pitkiltä etäisyyksiltä. Ruotsin ilmavoimien Gripen C/D on maailman ensimmäinen hävittäjä, jossa Meteor-ohjus otettiin operatiiviseen käyttöön. Ruotsin ilmavoimilla ohjus on ollut käytössä jo vuodesta 2016.

Meteor-ohjelma on Iso-Britannian, Italian, Saksan, Espanjan ja Ruotsin yhteistyön tulos. Ohjelmaan osallistuvat maat ovat jakaneet teknologiaa ja asiantuntemusta eri osa-alueilta. Ohjuksen pääurakoitsijana toimii MBDA UK.

Saab Gripen E on yksi ehdokkaista Suomen Ilmavoimien seuraavaksi monitoimihävittäjäksi kun päätös tehdään vuoden 2021 aikana.

Kuvat: Saab