BAE Systems: Eurofighter on euroopan ilmapuolustuksen selkäranka.

BAE Systems järjesti ilmavoimien juhlalentonäytöksessä lehdistötilaisuuden jonka ydinsanoma oli selkeä ja lyhyt. Ostamalla Eurofighter hävittäjiä on on ilmavoimilla siipimiehiä(wingman) ympäri eurooppaa jopa 500 Eurofighter hävittäjän verran. BAE systemsin koelentäjä Paul Smith:n mukaan Suomi pääsisi myös samaan asemaan neljän muun Eurofighter pääkumppanimaan kanssa eli suomesta tulisi viides kumppanimaa.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että Suomi pääsisi käsiksi koneen järjestelmiin, mustiin laatikoihin sekä eri järjestelmien alajärjestelmiin jolloin suomen ei tarvitsisi lähettää eri järjestelmien mustialaatikoita(blackbox) esim Yhdysvaltoihin asti huoltoon.


Lentonäytöksen lehdistötilaisuudessa Eurofighter koelentäjät Paul Smith ja Raffael Klaschka kertoivat myös, että Suomi saisi myös lähettää omaa henkilökuntaansa Eurofighter keskukseen joka sijaitsee Saksassa.

Mikäli ilmavoimien seuraavaksi monitoimihävittäjäksi valittaisiin juurikin Eurofighter saisi Suomi erittäin päivitetyn koneen jonka järjestelmiä olisi juuri päivitetty. Esimerkiksi koneen tutka olisi päivitetty versio E-scan(aesa) tutkasta ja sen rinnalla koneessa olisi Pirate IRST-sensorit.


Koelentäjä Paul Smith myös vakuutti koneen olevan “soiva peli” mahdollisia vastustajia ajatellen, Eurofighter kun lentää korkeammalla kuin monet vastustajistaan sekä koneen huippunopeus jättäisi monet muut hävittäjät katselemaan Eurofighterin perävaloja.

BAE Systemsin sanoma oli myös se, että Eurofighter on käytössä pitkälle 2050-2060 luvulle asti ja kone tulee samaan päivityksiä järjestelmiinsä eli koneen koko käyttöiälle on tarjolla valmistajan tukea valmistajilta ja kumppanuusmailta.

Tiedotustilaisuuden aikana Paul Smith kertoi myös kuinka virossa Ämarin lentotukikohdassa sijoitettuna olleet Eurofighterit on kommunikoinut Link16 järjestelmän välityksellä suomalaisten hornet-hävittäjien kanssa kansainvälisessä ilmatilassa tilanteissa joissa molemmat ovat käyneet tunnistamassa venäläisten sotilaskoneita.