BOEING: olemme pitäneet kaikki lupauksemme suomelle. Super Hornet ja Growler saapuivat HX Challengeen.

HX Challenge on edennyt siihen vaiheeseen, että viimeisenä testattavana suomeen on saapunut Boeing. Suomeen testeihin saapui Boeingin mukana kolme hävittäjää joista yksi oli kaksipaikkainen Super Hornet, toinen oli yksipaikkainen Super Hornet ja kolmas oli kaksipaikkainen EA-18G Growler. Koneet saapuivat Tampere-Pirkkalan lentoasemalle tiistaina 18. Helmikuuta. Siirtolento Yhdysvalloista Suomeen suoritettiin Islannin kautta jossa tehtiin välilasku. Siirtolentoa oli tukemassa myös Omega Aerial Refueling Services -yhtiön KDC-10-ilmatankkauskone.

HX Challengen mediapäivillä Boeingin Maria Laine kertoi yhtiön pitäneen kaikki lupauksensa mitä se antoi aikanaan Suomelle kun nykyisiä F/A-18C/D hornetteja hankittiin. Laineen mukaan DX-hankkeen vastakaupoissa ja teollisessa yhteistyössä oli mukana suomesta 250 yritystä. Maria Laine jatkoi myöhemmin Boeingin omassa tilaisuudessa aiheesta toteamalla, että jokaiselle mahdolliselle asiakkaalle tehdään räätälöity tarjous eli juuri oikea ratkaisu siihen mitä mahdollinen asiakas on tarvitsemassa.

Boeingin teollisen yhteistyön johtaja Maria Laine

”Suomen ja Boeingin välinen kumppanuus alkoi lähes 30 vuotta sitten kun ensimmäiset F/A-18 Hornetit astuivat Suomen Ilmavoimien palvelukseen”, Boeingin teollisen yhteistyön johtaja Maria Laine kertoo. ”Olemme varmoja, että Block III Super Hornet ja Growler ovat oikea valinta Suomelle. Niiden valinta mahdollistaa hyödyllisen kumppanuuden jatkamisen myös tulevaisuudessa.”

Boeingin F/A-18 Super Hornet ja EA-18G Growler ohjelmien johtaja Jennifer Tebo

Tuotantolinja pysyy auki
Boeingin F/A-18 Super Hornet ja EA-18G Growler ohjelmien johtaja Jennifer Tebo puolestaan totesi, että tuotantolinja pysyy auki vaikka Yhdysvaltain hallinto ei tilaisikaan uusia Super Hornet hävittäjiä. Boeingilla ja Yhdysvaltain laivastolla kun on olemassa olemassa oleva sopimus nykyisten Block 2 Super Hornettien päivittämisestä Block 3 tasolle. Tällä hetkellä uusia Super Hornet hävittäjiä on tarkoitus valmistaa vuoteen 2024 asti ja samalla tuotantolinjalla on tarkoitus myös päivittää Yhdysvaltain laivaston Super Hornet hävittäjiä vuoteen 2030 asti. Tilanne myös elää Boeingin antaman viestin mukaan, kaikki uudet tilaukset pidentävät linjan aukioloa ja Yhdysvaltain hallinnon sotilasbudjetti on vasta ehdotus joka tulee mitä todennäköisemmin muuttumaan jonkin verran.

Yhdysvalloista on kuulunut viestiä, että tilanne elää. Viestiä on tullut niin Boeingin puolelta kuin sotilaslähteistä. Oikeasti Yhdysvaltain laivasto tarvitsisi enemmän hävittäjälentokoneita, Yhdysvaltain laivastolla kun on jo nyt vajausta lentokaluston puolella ja mahdolliset kuudennen sukupolven hävittäjät saapuvat riveihin joskus 15-30 vuoden kuluttua. Mitä todennäköisemmin vuoden 2022 budjetissa tilataan taas hävittäjiä lisää.

Sotilasilmailu.fi / Jani Luoto

Koelennoista
Boeingin HX-Challengen johtava koelentäjä Alan “Newt” Bradford avasi medialle koelentoja sen verran, että Suomen ilmavoimien lentäjä pääsee suorittamaan kaksipaikkaisella Super Hornetilla lentoja. Tällä Bradford tarkoitti sitä, että ilmavoimien lentäjä pääsee istumaan koneen etunokalle varsinaiselle lentäjän paikalle ja Boeingin lentäjä istuu takapenkillä varmistajana.

Boeingin HX-Challengen johtava koelentäjä Alan “Newt” Bradford

Soveltuu hyvin Suomen olosuhteisiin ja nykyisiin tukikohtiin
Alain Garcia joka toimii johtajana Suomen ja Sveitsin hävittäjähankintojen Boeingin tiimissä kertoi tilaisuudessa sen, että jopa 60 prosentti nykyisestä infrasta pystytään hyödyntämään helposti siirryttäessä nykyisistä Horneteistä Super Hornetteihin, tällä Garcia tarkoitti esimerkiksi maahuolintakalustoa. Aseistuksen osalta ei ole tarvetta heittää vanhoja ohjuksia roskiin vaan ne käy sellaisenaan uusissa hävittäjissä. Myös nykyiset tukikohdat soveltuvat lähes sellaisinaan Super Hornet hävittäjille.

Alain Garcia

Maantietukikohtien osalta Alain Garcia totesi Super Hornetin soveltuvan itseasiassa paremmin maantietukikohtiin, koska se pystyy nousemaan ilmaan hänen mielestään “paremmin” eli ei tarvitse yhtä pitkää matkaa ilmaan nousemiseen.

Boeing:n omin sanoin
Boeing tarjoaa HX-hankkeessa F/A-18 Block III Super Hornet ja EA-18G Growler -hävittäjäparia. Super Hornetin Block III -kehitysversio parantaa koneen suorituskykyä ja uuden teknologian avulla mahdollistaa sen kehittämisen myös tulevaisuuden uhkakuvien varalle. Hävittäjä on suunniteltu suorittamaan tehtävänsä vaikeimmissakin olosuhteissa ja se kykenee toimimaan lyhyiltä kiitoteiltä. Hävittäjä sopiikin erinomaisesti Ilmavoimien hajautettuun taistelutapaan. Super Hornetilla on todistetusti alhaiset elinkaarikustannukset ja valinnan myötä Suomi pystyy hyödyntämään jopa 60 prosenttia nykyisten Hornet-hävittäjien infrastruktuurista.

EA-18G Growler perustuu Super Hornetin alustaan ja jakaa komponenteistaan sekä järjestelmistään yli 90 prosenttia Super Hornetin kanssa. Mikään hävittäjä ei toimi vaativassa uhkaympäristössä ilman Growlerin elektronisen sodankäynnin suorituskykyjen tuomaa turvaa.

Boeing tarjoaa hävittäjille huolto-, ylläpito- ja koulutusohjelman, joka perustuu Ilmavoimien nykyiseen järjestelmään ja yli 20 vuoden kumppanuuteen. Se mahdollistaa Suomen hävittäjälentäjien ja huoltohenkilöstön helpon siirtymän Super Hornetiin ja Growleriin. Järjestelmä tukee Ilmavoimien hajautettua taistelutapaa ja joustavaa maantietukikohtien käyttöä sekä mahdollistaa myös huollon järjestämisen Suomessa.