Hävittäjähanke sai likaisia piirteitä.

Suomen ilmavoimien tulevien F/A-18C/D Hornet hävittäjien seuraajien etsintä sai tietyssä mielessä likaisia piirteitä keskiviikkona 12.4 kun Ylen A-studion lähetyksessä esiteltiin ohjelman toimittajan reportaasi ilmailutoimittajien Yhdysvaltain kiertueelta.

Ohjelmassa Yhdysvaltain virkaatekevä vara-apulaispuolustusministeri Rachel Ellenhuus kommentoi Ylelle sotilaallista yhteistyötä seuraavin sanoin: “Eräissä keski-euroopan maissa on Gripen kalusto. Yritämme aina saada yhteensopivaksi harjoituksiin, mutta yhteistyö ei ole yhtä sujuvaa kuin amerikkalaisella kalustolla”

Suomen puolustusministeriö toivoi hankkeen alkaessa ettei suomen hävittäjähankinnan osalta tapahtuisi samanlaista likaista peliä kuin monien muiden maiden hankkeiden kanssa oli käynnyt. Esim Tanskassa eräs hävittäjävalmistaja oli hankkinut Köpenhaminan keskustasta bussipysäkeiltä mainospaikkoja joissa kyseenalaistettiin kilpailijan tuote.

Jutun kuvankaappaukset: Yle A-studio

Toimitukselta: Hävittäjävalmistajat ovat pystyneet pitämään hävittäjäkilpailun kohtuu siistinä, mutta Yhdysvaltain puolustushallinto näköjään ei pystynyt siihen.  Jotenkin tulee mieleen Norjan ilmavoimien hävittäjähanke joka oli menossa jo huonoon suuntaan Yhdysvaltalaisten kannalta kunnes valtio päätti puuttua peliin. Kanadan CBC News:n the fifth estate ohjelmassa kerrottiin vuonna 2014, että tiettyjen vuodettujen Yhdysvaltain ulkoministeriön viestien mukaan ulkoministeriö painosti Norjan hallintoa valitsemaan F-35 kone.  Ohjelman mukaan Yhdysvaltain ulkoministeriö uhkasi myös estää tiettyjen tärkeiden Yhdysvaltalaisten järjestelmien myymisen Saab Gripeneihin.

Suomalaisten veronmaksajien kannalta olisi erittäin tärkeää ettei Suomalaiset päättäjät alistu yhdenkään maan painostukselle HX-hankkeen osalta vaan hanke käydään loppuun asti ja ilmavoimille valitaan oikeasti paras hävittäjä kaikkien mittapuiden perusteella.