Huono sää hidasti F-35 hävittäjien siirtolentoa suomeen.

Ilmavoimien seuraavan monitoimihävittäjän testaustapahtuma HX Challenge on edennyt siihen vaiheeseen, että Lockheed Martinin F-35A hävittäjien olisi pitänyt jo saapua suomeen. Tilanne on ollut viimepäivinä säärintamalla niin Yhdysvalloissa, atlantilla kuin suomessakin huono.

Kuva: Ilmavoimat / Joni Malkamäki

Siinä missä huono sää esti siirtolennon ensiksi Yhdysvalloissa niin sitä seurasi atlantilla ollut huono sää. Nyt riesana on ollut huonohko sää suomessa ja euroopassa. Näistä asioista johtuen tilanne oli sunnuntaina aamulla se, että F-35 hävittäjien silloinen sijainti oli Yhdysvalloissa. Oheinen F-35 testilentäjä Billie Flynnin twiitti kertonee osan tarinasta.

Siirtolento Tampereelle toteutettiin sunnuntain aikana. Alkuperäisten neljän koneen sijaan atlantin yli siirtolennettiin kaksi F-35A hävittäjää. Lockheed Martinin testilentäjä Billie Flynnin mukaan tarjolla ei ollut ilmatankkausta kaikkien neljän koneen tarpeisiin, joten tästä johtuen vain kaksi F-35A hävittäjää siirtolennettiin suomeen.

Siirtolento Yhdysvalloista saapui suomeen illalla kello 19.00 jälkeen, ensimmäiset viitteet hävittäjien saapumisesta suomeen oli lennonjohdon jaksolla kuultu keskustelu F-35 lentäjien ja lennonjohdon kesken. Myös pohjanmerellä nähtiin Yhdysvaltain ilmavoimien tankkauskone joka teki käännöksen ennen Norjan rannikkoa ja suuntasi kohti saksaa.

Kello 19.10 aikoihin illalla Tampereen seutuvilta raportoitiin voimakkaasta metelistä joka viittaisi siihen, että hävittäjäkalustoa olisi saapumassa alueelle. Hetkeä myöhemmin kaksi Lockheed Martin F-35A hävittäjää suoritti laskeutumisensa Tampere-Pirkkalan lentoasemalle.

Yhdysvaltain ilmavoimien KC-135 ilmatankkauskone bongattiin aikaisemmin illalla norjan, tanskan ja brittein saarten väliseltä alueelta. Kuvan kaappauksen aikana se oli jo saksan ilmatilassa. Kuva adsbexchange.com palvelusta. Twitteristä saatujen tietojen mukaan kone olisi saattanut kaksi F-35 hävittäjää norjan edustalle asti.

Ilmavoimat julkaisi illalla kello 20.23 twitterissä videon Yhdysvaltalaisten F-35A hävittäjien saapumisesta Tampere-Pirkkalan lentokentälle.