HX-hankkeen tietopyyntöihin vastattiin, Puolustusvoimat sai vastaukset viideltä eri hävittäjävalmistajalta

Ilmavoimien F/A-18C/D Hornettien seuraajan/seuraajien etsintä on tänään ottanut yhden askeleen eteenpäin kun Puolustusvoimien logistiikkalaistos sai vastaukset Hornetin seuraajahankkeen tietopyyntöihin.  Vastaukset HX-hankkeelle antoi Boeing, Dassault Aviation, BAE Systems, Lockheed Martin sekä Saab.

Turvaluokiteltuja tietoja sisältävät englanninkieliset vastaukset ovat tuhansien sivujen laajuisia. Puolustushallinnon asiantuntijat analysoivat vastaukset kuluvan talven aikana. Tämän jälkeen Puolustusvoimat tiedottaa tietopyynnön vastauksista arviolta huhtikuussa 2017.

Puolustusvoimat lähetti Hornetin korvaajahankintaa koskevan tietopyynnön 21.4.2016 Ison-Britannian, Ranskan, Ruotsin ja Yhdysvaltain puolustushallinnoille.  Tietopyyntö  edeltää varsinaista hankintaa. Tietopyynnön keskeisiä tavoitteita on varmistaa eri kandidaattien mahdollisuus ja halukkuus osallistua Suomen hävittäjähankkeeseen.  Tietopyynnön tarkoituksena on myös kerätä näkemyksiä siitä, millaisia ratkaisuja tietopyynnön vastaanottajilla on Hornetin suorituskykyjen korvaamiseksi vuoden 2030 jälkeisessä turvallisuusympäristössä.

Tiedonpyynnön laajuus oli yllätys osalle sotilaskonevalmistajia

Tietopyynnössä kysyttiin arvioita järjestelmien hankinnan, käytön ja ylläpidon kustannuksista sekä niiden laskentamenetelmistä. Tarkasteltavat järjestelmät kattavat itse lentokoneiden lisäksi muun muassa aseet, koulutusvälineet, koulutuksen, johtamisjärjestelmät ja ylläpidon edellyttämät järjestelyt. Vastaajat voivat esittää myös ratkaisuja, joissa voi olla esimerkiksi useampia lentokonetyyppejä tai miehittämättömiä ilma-aluksia täydentämässä monitoimihävittäjien suorituskykyä.

Tiedonpyynnön laajuus on yllättänyt jopa monet sotilaskoneita valmistavat yritykset. Esimerkiksi BAE Systemsin edustaja kertoi kysymysmäärän olleen jopa kolmetuhatta. Suuri osa esitetyistä tiedoista ja tietopyyntöön saatavista vastauksista on salassa pidettäviä.