Iltalehti: F-35A valittu ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäksi.

Iltalehti on uutisoinut sunnuntaina 5.12, että Puolustusvoimat on esittänyt Puolustusministeriölle, että Ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäksi hankittaisiin Yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin F-35A hävittäjiä. Iltalehden mukaan he ovat varmistaneet asian useista ulko- ja turvallisuuspolitiikan lähteistä. Iltalehden tietojen mukaan Puolustusvoimat perustelee päätöstään F-35A hävittäjän suorituskyvyllä ja elinkaarella.

Helsingin Sanomat on puolestaan tavoittanut Puolustusministeriön strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Purasen kommentoimaan Iltalehden uutista. Puranen tyytyi kommentoimaan väitettä seuraavanlaisesti: “emmehän me tällaisia huhuja lähde mitenkään kommentoimaan”

Sotilasilmailu.fi on kirjoittanut aikaisemmin F-35 hankkeesta:
Lockheed Martin tarjoaa Suomalaiselle teollisuudelle huipputeknologian työpaikkoja

Jos Iltalehden tiedot pitävät paikkaansa niin tehty esitys ja sen sisältö ei ole oikeastaan yllätys. Allekirjoittanut on veikannut jo pidemmän aikaa, että Lockheed Martin on viemässä potin kisassa. Annoin asiasta marraskuussa muutaman kommentin Uutissuomalaiselle jonka juttu hävittäjätarjokkaista julkaistiin ESS:n, Savon Sanomien ja keskisuomalaisen lehdissä. Uutisessa laitoin F-35A hävittäjän voittajaksi ja jos muutaman viikon sisällä tulee tällainen päätös ulos niin en yhtään ihmettele päätöstä. F-35 hävittäjällä on iso määrä tilauksia, pohjolassa käyttäjiä löytyy niin Norjasta kuin Tanskastakin. Noin 40 vuoden käyttöikä ja tuki käyttöiän loppuun asti lupaa ja antaa paljon koneen käyttötuelle. Ainoa kysymysmerkki on koneen mukana tulevien aseiden määrä. Saabin tarjouksessa kun niitä oli noin 1,7 miljardin euron edestä.

Jani Luoto