Patria ja Lockheed Martin ovat allekirjoittaneet Suomen F-35-hankkeen ensimmäisen suoran teollisen yhteistyön sopimuksen

Patria ja Lockheed Martin ovat allekirjoittaneet Suomen F-35-hankkeen ensimmäisen suoran teollisen yhteistyön raamisopimuksen (Memorandum of Agreement; MoA). Sopimus kattaa Patrian F-35-eturunkojen kokoonpanon Suomessa.  


“Patrian ja Lockheed Martinin sopimus F-35-eturunkojen kokoonpanosta on merkittävä askel koko Suomen F-35-hankkeelle sekä Patrialle. Laajamittainen eturunkojen valmistaminen nostaa Patrian teolliset kyvykkyydet uudelle tasolle. Jo tähänastinen yhteistyö Lockheed Martinin kanssa on sujunut erinomaisesti, mikä on erittäin hyvä pohja myös tulevaisuuden yhteistyölle”, sanoo Patrian F-35-hankejohtaja Petri Hepola

U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Dhruv Gopinath

F-35:n teollisen yhteistyön ratkaisu luo huoltovarmuuden näkökulmasta vakuuttavaa osaamista kotimaiseen teollisuuteen ja on kansantaloudellisesti merkittävä. F-35-hanke avaa Patrialle pääsyn myös globaaliin F-35-tuotantoketjuun. 

Keskeisimmät teollisen yhteistyön projektit Patrialle sisältävät laajamittaisen F-35-eturunkojen valmistamisen Suomessa myös kansainvälisille käyttäjille sekä rakennekomponenttien tuotannon. Tämän lisäksi Patria valmistautuu yhdessä moottorivalmistaja Pratt & Whitneyn kanssa F135-moottorin tuotantoprojekteihin. 

“F-35-hanke tuottaa Suomen teollisuudelle ainutlaatuisia kyvykkyyksiä, jotka hyödyntävät 5. sukupolven tekniikkaa sekä teollista valmistusta 2000-luvun turvallisuuden tarpeisiin”, sanoo Mike Shoemaker, F-35-asiakkuusohjelmien johtaja Locheed Martinilta. “Odotamme yhteistyön syventämistä Patrian ja Suomen innovatiivisen teollisuuden kanssa, mikä tuottaa taloudellista arvoa Suomelle sekä tukee F-35-hankkeen kustannustehokkuutta.”