Patria ja Pratt & Whitney ovat allekirjoittaneet sopimuksen F135-moottoreiden tuotannosta osana Suomen F-35 -teollisen yhteistyön ohjelmaa

Patria ja Pratt & Whitney ovat allekirjoittaneet teollisen yhteistyön raamisopimuksen. Sopimus kattaa Pratt & Whitney F135 -moottorien tuotanto- ja ylläpitotoiminnot Suomessa.  Sopimus sisältää F135-moottoreiden sekä komponenttien kokoonpanon vuosien 2025–2030 aikana, jota seuraa F135:n moottorien huolto- ja ylläpitovaihe 2030 alkaen. 

Tarvittavat kokoonpano- ja huoltolinjat rakennetaan Nokian Linnavuoreen. Sopimuksen välittömän työllistämisvaikutuksen Patrialle vuosina 2025–2030 arvioidaan olevan noin 50 henkilöä. 
 
“Tämä ainutlaatuinen sopimus Patrian ja Pratt & Whitneyn välillä tarvittavien F135-moottoreiden kyvykkyyksien rakentamisesta on jälleen yksi virstanpylväs Suomen F-35-hankkeelle ja Patrialle”, sanoo F-35-ohjelman hankejohtaja Petri Hepola. “Yhteistyö Patrian, Pratt & Whitneyn ja Suomen puolustusministeriön ja puolustusvoimien välillä on ollut sujuvaa ja tuloksellista. Odotamme innolla Patriassa yhteistyön hyvää jatkumista sekä uusien kyvykkyyksien kehittämistä yhdessä.” 

Kuva: Pratt & Whitney


“Suomelle tarjotut F135:een liittyvät teolliset kyvyt tukevat Suomen teollisuuden kasvua viidennen sukupolven moottoriosaamisessa. Tämä parantaa huoltovarmuutta Suomessa ja Nato-kumppanimaissa ja laajentaa samalla F135-moottorin ylläpitoverkostoa”, sanoo F135-ohjelman johtaja Christopher Johnson, Pratt & Whitneyltä. “Olemme innoissamme siitä, että näemme lähitulevaisuudessa Patrian kokoamia F135-moottoreita suomalaisissa F-35-hävittäjissä. Yhteistyön päämääränä on siirtyminen kansalliseen huoltokykyyn, jolla tuetaan Suomen ilmavoimien operatiivisia vaatimuksia seuraavien vuosikymmenien aikana.” 

Artikkelikuva: Yhdysvaltain ilmavoimat