Piinapenkissä F-35 koelentäjä Billie Flynn

Jyväskylän Tikkakoskella järjestetään kuluvana viikonloppuna Ilmavoimien juhlalentonäytös jolla juhlitaan 100-vuotiasta aselajia. Sotilasilmailu.fi sai mahdollisuuden keskustella Lockheed Martinin koelentäjä Billie Flynn kanssa ja käydä läpi muutamia askarruttavia kysymyksiä. Osa seuraavista tiedoista on myös peräisin Billie Flynn tech talk tilaisuudesta sekä hänen ansioluettelostaan jonka sain mukaan muistitikkulla.

Aloitetaan Billie Flynn taustasta. Ennen uraansa Lockheed Martinin palveluksessa hän palveli  hävittäjälentäjänä Kanadan ilmavoimissa ja lensi mm CF-18 Hornet -hävittäjillä niin Kanadassa kuin Saksassakin. Kanadan ilmavoimissa palvellessaan hän toimi myös koelentäjänä jolloin hän pääsi lentämään F-16 hävittäjillä Edwardsin lentotukikohdasta käsin.

Vuonna 1997 hänet määrättiin 441. taktisen hävittäjälaivueen komentajaksi Kanadan Albertan provinssiin Cold Lakeen. Tuolloin hän komensi Kanadan erikoisyksikköä Italian Avianossa operaatio Allied Forcen aikana. Hän lensi 25 taistelutehtävää Kosovossa ja entisen Jugoslavian alueella.  Komentajatehtävänsä jälkeen Billie jäi eläkkeelle Kanadan asevoimista ja toimi useissa projekti- ja koelentäjätehtävissä European Aerospace and Defence Companyssä, joka toimii Saksan Münchenistä käsin. Työ sisälsi Eurofighter Typhoonin, F-4 E/F:n ja Tornado-hävittäjien testausta.

Kysymys: Miksi Suomen pitäisi hankkia F-35 hävittäjiä ilmavoimille(lentäjän näkökulma)
Vastaus: Kyse on selviytymisestä, Suomi sijaitsee haastavalla alueella, teillä on haastava naapuri. Lentäjäksi tuleminen kestää noin 26 vuotta(toim.huom: eli uusia lentäjiä ei kasva puussa, näin ymmärsin vastauksen) F-35 hävittäjän avulla ilmavoimat pystyy suorittamaan tehtävät ilman, että mahdollinen vastustaja edes välttämättä pystyy reagoimaan tilanteeseen mitenkään.

Kysymys: Puhutaan kylmistä olosuhteista, Kanada ja Suomi on lähes samanlaisia maita. Meillä on pitkä ja kylmä talvi. Lapin lennosto toimii olosuhteissa joissa marraskuun ja huhtikuun välillä on pakkasta jopa -45c. Miten F-35 pystyy toimimaan tällaisissa olosuhteissa.
Vastaus: F-35 toimii erinomaisesti tällaisissa olosuhteissa, F-35 vietiin testilentojen aikana kylmätestaukseen niin Alaskaan kuin testihalliin jossa oli pakkasta juurikin toi -45c. Kone toimi testien aikana hyvin(toim.huom: Tässä vaiheessa Billie Flynn näytti kuvan itsestään pakkastestien aikana. Sama kuva jaettiin perjantaina 15.6 F-35 twitter tilillä. Kyseinen twiitti vastauksen lopussa) Norja on myös kehitellyt koneeseen jarruvarjoa joka pysäyttää koneen laskuissa nopeasti. On ihan sama mikä hävittäjätyyppi on lentäjällä käsissään. Kun on jäätä, loskaa ja surkea keli, on koneen pysäyttäminen aina haastavaa.


Kysymys: Testilennot lentäjän näkökulmasta. Tapahtuiko lentojen aikana jotakin yllättävää? esim tilanteita joista ei ollut hajuakaan ennen lennoille lähtöä jne(tällä tarkoitin tietenkin haasteita jne)
Vastaus: Eipä oikeastaan. Suunnittelijat olivat tehneet ennen lentoja listan kymmenestä pahimmasta peloistaan jotka koskivat koelentoja ja itse F-35 hävittäjää. Mikään näistä peloista ei toteutunut testilentojen aikana.

Haastattelun aikana käytiin läpi myös se kuinka hyvä F-35 oikeasti on. Billie Flynn mukaan F-35 on käytännössä jopa 20 kertaa parempi kuin nykyiset neljännen sukupolven hävittäjät.  Siinä missä tehtävälle ennen saatettiin lähettää jopa 17 lentokonetta voidaan nykyisin tehtävä hoitaa muutamalla F-35 hävittäjällä. (toim.huom: tech talk tilaisuudessa tuli esimerkki, että F-35 pystyy hoitamaan myös ilmavalvontakoneen tehtäviä)