Puolustusministeriö: Ulkopuolisten konsulttien käyttö hävittäjähankkeen tapaamisissa päättyy

Puolustusministeri Antti Kaikkonen on keskusteltuaan tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa päättänyt, että Suomen monitoimihävittäjähankkeen valmistelussa on vastaisuudessa pidättäydyttävä kaikista yhteyksistä HX-hävittäjähankkeen tarjoajia edustavien konsulttiyritysten ja konsulttien kanssa. Käytäntö koskee kaikkia tapaamisia ja muita yhteyksiä ja astuu voimaan välittömästi. HX-hanke tulee vetoamaan kaikkiin tarjoajiin, jotta konsultteja ei käytettäisi enää myöskään virallisissa neuvotteluissa. 

Nyt tehdyn linjauksen taustalla on, että HX-hävittäjähankkeessa on siirrytty valmistelemaan lopullista tarjouspyyntöä ja tässä vaiheessa halutaan tehdä selvä ero tarjoajayritysten ja heitä edustavien konsulttiyritysten välille.

Kohu ulkopuolisista konsulteista käynnistyi 16. huhtikuuta kun julkisuuteen tuli tieto Puolustusvoimien ja ilmavoimien entisen komentajan kenraali Jarmo Lindbergin konsultin tehtävistä joita hän tekee Yhdysvaltalaiselle hävittäjävalmistaja Lockheed Martinille.

Saab Finland oy:n suomen johtaja Anders Gardberg kommentoi uutista twitterissä, että vaikka hän iloitseekin kadettiaikaisen tupakaverinsa puolesta niin Jarmo Lindberg ei ole hänen mukaansa samassa asemassa kuin muut HX-hankkeen konsultit. Anders Gardberg:n mukaan Jarmo Lindberg on ainoa konsulteista joka on nähnyt muiden ehdokkaiden tarjoukset.