Yhdysvaltojen kongressille on tehty ilmoitus mahdollisesta monitoimihävittäjien myynnistä Suomelle

Yhdysvaltain puolustusministeriön alainen Defense Security Cooperation Agency (DSCA) on tehnyt kongressille lakisääteisen ilmoituksen mahdollisesta monitoimihävittäjien sekä niiden aseiden ja varusteiden myynnistä Suomelle. Ilmoitus liittyy HX-hankkeen kilpailutukseen. Ilmoitus tuli julki perjantaina 9.lokakuuta iltapäivällä Suomen aikaa. Ilmoituksen kanssa samoihin aikoihin julkaistiin myös Suomen puolustusministeriön tiedote asiasta ja HX-hankkeen ohjelmajohtaja Lauri Puranen julkaisi asiasta myös blogi-kirjoituksen ministeriön sivuilla.

Puolustusministeriön mukaan Suomen pyyntö Yhdysvaltojen hallinnolle lähetettiin huhtikuussa 2020. Suomen tekemän Pyynnön perusteella DSCA on nyt hakenyt kongressin hyväksyntää myydä Suomelle myöhemmin annettavan lopullisen tarjouksen sisältämiä tuotteita ja palveluita. Ilmoitusmenettely hyväksyttää molempien yhdysvaltalaisten hävittäjien ja niihin liittyvien järjestelmien ja palvelujen mahdollisen myymisen Suomeen. Nyt ilmoitetut hävittäjämäärät ja aseistuksen määrät ja tyypit eivät siis indikoi Suomen hankintakokonaisuuden lopullista sisältöä.

FMS-menettelyssä mm. määrät ja summat hyväksytetään osana prosessia yleensä suurempina kuin mitä ostajamaa on omassa pyynnössään esittänyt. Tällä käytännöllä pyritään välttämään uuden ja aikaa vievän ilmoituksen tekeminen kongressille sellaisessa tilanteessa, jossa hankintakokonaisuutta muutetaan.

Boeing:
Boeingin osalta ilmoitus pitää sisällänsä 50 kappaletta yksipaikkaisia F/A18E hävittäjiä, 8 kappaletta kaksipaikkaisia F/A-18F hävittäjiä sekä 14 kappaletta EA-18G Growler elektronisen sodankäynnin hävittäjälentokoneita. Yhteensä Boeingin ilmoituksessa hävittäjämäärä olisi 72 kappaletta. Arvioitu hinta olisi 14,7 miljardia Yhdysvaltain dollaria eli 12,44 miljardia euroa kuluvan päivän valuuttakurssilla. Hintaan kuuluu myös aseistusta, ja muuta varustusta. Kappalehinta konetta kohden on noin 173 miljoonaa euroa(toim.huom: tarkan kappalehinnan laskenta on mahdotonta johtuen tarjolla olevien mallien eri hintaluokista)

Lockheed Martin:
Lockheed Martinin osalta ilmoitus pitää sisällänsä yhteensä 64 kappaletta F-35A hävittäjiä. F-35 on yksipaikkainen monitoimihävittäjä joka kykenee myös elektroniseen sodankäyntiin. Arvioitu hinta tällä ilmoituksella on 12,5 miljardia Yhdysvaltain dollaria eli 10,58 miljardia euroa. Tämänkin ilmoituksen hintaan sisältyy aseistusta ja muuta varustusta. Kappalehinta konetta kohden on noin 164 miljoonaa euroa

Kappalehinnat on laskettu ilmoituksen kokonaisssummasta jaettuna tarjolla olevalla konemäärällä. Tämä kappalehinta pitää sisällänsä myös mukana tulevat aseet, koulutukset jne. Nämä nyt julki tulleet hinnat eivät myöskään ole lopullisia, kuten ei ole konemääräkään.

toimitus

Tieto ilmoitusmenettelystä ei ole Suomen hankintapäätös, vaan HX-hankkeen hankintapäätöksen tekee valtioneuvosto vuonna 2021. Myös muissa HX-tarjoajamaissa hallinnot ovat käsitelleet tai käsittelevät monitoimihävittäjien myyntiä Suomeen sen mukaisesti, mitä kyseisen maan lainsäädäntö ja järjestelmä edellyttävät.

Foreign Military Sales
FMS eli Foreign Military Sales on menettely, joka perustuu Yhdysvaltojen vientivalvontalainsäädäntöön. Sen mukaan puolustustarvikkeissa myyjänä on Yhdysvaltojen liittohallitus, eli yhdysvaltalainen teollisuus myy tuotteen ensin Yhdysvaltojen puolustushallinnolle, joka puolestaan myy sen eteenpäin ostajavaltiolle ottaen välistä korvauksen, joka kattaa menettelyn kustannukset.  Jonkin puolustustarvikkeen FMS-menettelyssä saattaa olla yhtä aikaa useita ostajavaltioita ja tällöin FMS-menettelyn kustannukset jaetaan ostajavaltioiden kesken. 

Osa FMS-myyntiprosessia on Congressional Notification -menettely, jolla haetaan kongressin hyväksyntä myynnille.  Osana tätä menettelyä on julkinen ilmoitus FMS-menettelystä vastaavan viraston DSCA:n verkkosivuilla, jossa todetaan, että kongressille on tehty ilmoitus tietyn puolustustarvikkeen suunnitellusta myynnistä määrätyllä enimmäismäärällä ja hinnalla johonkin ostajavaltioon. Ilmoitus ei kuitenkaan tarkoita, että ostajamaassa olisi tehty päätös ostaa yhdysvaltalaisia tuotteita.

Aseistus
Molemmissa ilmoituksissa oli mukana iso kasa aseistusta, mukana on ilmasta maahan aseistusta lähestulkoon kaikessa sen tarjottavassa muodossa. On liitopommia niin lyhyen matkan liito-ominaisuuksilla kuin pidemmän matkan liito-ominaisuuksilla varustettuna sekä risteilyohjuksia. Kappalemääriltään molemmat ilmoitukset on samansuuntaisia aseistuksen osalta. Esimerkiksi molemmat ilmoitukset pitävät sisällänsä noin 300 kappaletta JDAM pommeja useassa eri kokoluokassa. Ohessa lyhyt raportti aseistuksesta joka oli liitetty ilmoitukseen.

GBU-53/B Small Diameter Bomb II
Nykyisin Small Diameter Bomb II tunnetaan nimellä StormBreaker. Painaa noin 100 kiloa ja pituutta noin 1,76 metriä. GBU-53/B pystyy liitämään paikallaan olevaan kohteeseen jonka sijainti on noin 100 kilometrin päässä. Esimerkiksi F-35A hävittäjän sisäiseen “asekuiluun” näitä mahtuisi julkisuudessa olevien tietojen perusteella kahdeksan kappaletta. Valmistajana toimii Raytheon.

AIM-9X Block II Sidewinder
Sidewinter eli AIM-9X Block II on lyhyen kantaman lämpöhakuinen ilmataisteluohjus joka on länsimaiden yleisimmin käyttämä ilmataisteluohjus. Ensimmäiset Sidewinter ilmataisteluohjukset saatiin Suomen ilmavoimille 1970-luvulla kun ilmavoimille hankittiin Draken hävittäjiä Ruotsista. Painoa ohjukselle on kertynyt noin 85 kiloa ja pituutta noin 3 metriä. Ohjuksen kantomatka on noin 35 kilometriä. Valmistajana toimii Raytheon.

By Washington Headquarters Services – AIM-9X Block II Sidewinder (AIM-9X Blk II) Selected Acquisition Report (SAR), Page 1, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=67016690

AGM-154C-1 Joint Stand Off Weapons
Liitopommi sanan varsinaisessa merkityksessään. AGM-154 JSOW kykenee kulkeutumaan noin 130 kilometrin päähän siitä hetkestä lähtien kun se laukaistaan hävittäjästä, tämä toki tilanteessa jossa laukaisu on tehty tarpeeksi korkealta. Matalammalta suoritettu lähetys kykenee kulkeutumaan noin 20 kilometrin päähän. Suomen ilmavoimilla on ollut JSOW liitopommeja käytössään Hornettien MLU2 päivityksestä lähtien. Alunperin ilmavoimien ei pitänyt hankkia edes JSOW aseistusta, mutta se hankittiin korvaavaksi tuotteeksi kun Yhdysvaltain silloinen kongressi ei myöntänyt vientilupaa Suomen haluamiin JASSM-ohjuksiin vuonna 2007. Painoa JSOW:lla on noin 500 kiloa ja sen valmistaja on Raytheon.

AGM-158B-2B Joint Air-to-Surface Standoff Missile
AGM-158 eli JASSM. Suomelle ollaan tarjoamassa tällä kertaa JASSM-ER versiota joka kykenee iskemään syvälle mahdollisen vihollisen puolelle. Suomella on käytössään parhaillaan perusmallin JASSM risteilyohjus. Ne saatiin hankittua pitkällisen väännön jälkeen Yhdysvalloista 2010-luvun alkupuolella. Siinä missä nykyisten JASSM ohjukset kykenee iskemään noin 400 kilometrin päähän, pystyy nyt Suomelle tarjolla oleva ER versio ohjuksesta iskemään jopa 925 kilometrin päähän, mahdollisesti jopa pidemmälle. Painoa JASSM:lle on kertynyt noin 1000 kiloa. Valmistaja Lockheed Martin.

By U.S. Air Force – Department of the Air Force, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32480437

JDAM:
Kongressille lähetetyssä ilmoituksessa oli mukana myös noin 300 kappaletta JDAM eli Joint Direct Attack Munition pommia. Käytännössä Suomelle ollaan mahdollisesti tarjoamassa nykyisinkin ilmavoimien käytössä olevia JDAM pommeja, mutta isommassa kappalemäärissä, mitä nykyisin ilmavoimilla on varastossaan. Kongressille annetussa ilmoituksessa on mukana 500, 1000 ja 2000 paunan eli 250, 500 ja 1000 kilon pommeja. JDAM on GPS-ohjattu ja se kykenee iskemään jopa noin 20 kilometrin päähän siitä kohdasta josta se on päästetty irti hävittäjän kyydistä.

Päivitetty 10.10.2020 klo: 09.00