Rajavartiolaitos sai päätökseensä 8.4 tapahtuneen ilmatilaloukkauksen tutkinnan.

Rajavartiolaitos on tiedottanut, että se on saanut valmiiksi 8.4.2022 tapahtuneen alueloukkauksen esitutkinnan. Tutkinnassa on varmistunut, että Venäjän Federaation IL-96-300 lentokone on lentänyt Suomen ilmatilassa Suomenlahdella. Kone on matkustajakone-tyyppinen suihkukone joita on käytössä Venäjän Federaation johdolla.

By Dmitry Terekhov from Odintsovo, Russian Federation – Ilyushin IL-96-400VVIP (ex. IL-96-400T "Polet") converted into passenger version from cargo variant for Ministry of Defence, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48224364

Venäläiskoneen reitti on kulkenut Suomenlahtea idästä länteen. Kone on lentänyt ensin suurin piirtein luoteen suuntaan, kunnes se on kaartanut Porvoon tasalla lounaaseen. Kaarroksen aikana koneen reitti on kulkenut Suomen ilmatilaan. Venäläiskone oli Suomen alueella kolmen minuutin ajan ja kävi syvimmillään viiden kilometrin syvyydessä Suomen alueella.
Esitutkinnassa selvisi, että kone oli matkalla Berliiniin, josta se otti kyytiin 40 Saksasta karkotettua diplomaattia perheineen ja lensi takaisin Venäjälle.

Kuva: Rajavartiolaitos

Syyttäjä on tehnyt päätöksen esitutkinnan rajoittamisesta, koska venäläiskoneen lentäjän tavoittaminen esitutkintaa varten on epätodennäköistä. Alueloukkauksen esitutkinnasta on vastannut Rajavartiolaitoksen Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikkö.