Arctic Challenge Exercise toteutetaan erityisjärjestelyin kesäkuussa

Kesäkuussa järjestettävä Arctic Challenge Exercise 21 -lentotoimintaharjoitus järjestetään erityisjärjestelyin. Ilmavoimien mukaan Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimien järjestämän ACE 21 harjoituksen osallistujamäärää on vähennetty ja muitakin erityisjärjestelyjä on tehty harjoituksen terveysturvallisuuden osalta. ACE 21 harjoituksessa on tarkoitus lentää ilmavoimien mukaaan kaksi lentokierrosta päivässä Euroopan suurimmassa yhtenäisessä harjoitusilmatilassa joka sijaitsee Norjan, Suomen ja Ruotsin alueella. Harjoitukseen on osallistumassa yli 70 ilma-alusta, monitoimihävittäjien lisäksi mukana on muutakin ilmakalustoa

Ilmakalustoa mukana monesta maasta
ACE 21 -lentotoimintaharjoituksessa on mukana lento-osastoja Alankomaista, Isosta-Britanniasta, Saksasta, Tanskasta ja Yhdysvalloista. Myös Nato on mukana harjoituksessa tuoden paikalle E-3A AWACS -johtokeskuskoneen. Lentotoimintaa on molemmilla harjoitusviikoilla maanantaista perjantaihin kello 10-18 Suomen aikaan. Myös Norjan ilmavoimien F-35A hävittäjät ovat mukana harjoituksessa.

Suomesta harjoitukseen osallistuu 12 Lapin lennoston F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, kaksi Hawk suihkuharjoituskonetta sekä yksi C-295M-kuljetuskone. Suomessa harjoituksessa on käytössä Lapin lennoston Rovaniemen tukikohta jonne tukeutuu myös kymmenen Saksan ilmavoimien Eurofighter hävittäjää sekä kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskonetta.

Pandemia aiheuttaa toimenpiteitä
Käynnissä oleva koronapandemia on tuonut harjoituksen läpiviemiseen haasteita joihin järjestäjät ovat kiinnittäneet huomiota. Ilmavoimien mukaan koronaturvallisuudesta on huolehdittu esimerkiksi vähentämällä harjoitukseen osallistuvien määrää sekä karanteeneilla, koronavirustestauksilla sekä osallistuvan henkilöstön jakamisella toisistaan erillisiin osastoihin. Pandemiasta johtuvien rajoitusten ja muutosten vuoksi ACE 21:n yksityiskohdat tarkentuvat lähempänä harjoitusta.