Bold Quest 19.1 -tapahtuma kokoaa suomeen lentokalustoa euroopasta ja yhdysvalloista.

Yhteisen tulenkäytön monikansallinen testaus- ja todentamistapahtuma Bold Quest 19.1 järjestetään toukokuussa 2019. Tapahtuman lentotoiminta toteutetaan Rissalan ja Rovaniemen tukikohdista 13.–17. toukokuuta ja 20.–24. toukokuuta. Bold Quest 19.1 -tapahtuman Suomessa toteutettavan osuuden johtaa ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Pasi Jokinen. Suomen ilmavoimat vastaa Bold Quest 19.1 -lentotoiminnan johtamisesta. Ilmavoimista tapahtumaan osallistuu kaksi F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja yksi Pilatus PC-12NG -yhteyskone, maavoimat on mukana viidellä NH90-kuljetushelikopterilla.

Bold Quest 19.1 -tapahtuman tavoitteena on testata ja todentaa maalla, merellä ja ilmassa toimivien tiedustelu-, johtamis- ja tulenkäyttöjärjestelmien yhteensopivuutta. Ilmavoimien osalta tapahtumassa testataan ilmasta maahan -tulenkäytön ja ilmatulenjohdon järjestelyjä osana puolustusvoimien yhteistä tulenkäyttöä. Lisäksi ilmavoimat rakentaa tapahtuman lento- ja johtokeskustoiminnan vaatimukset täyttävän johtamisjärjestelmän ja antaa isäntämaatukea Rissalaan ja Rovaniemelle tukeutuville lento-osastoille.

Teknisen yhteensopivuuden todentamiseksi toteutettavista ammunnoista osa on simuloituja ja osa kovapanosammuntoja. Ilmasta maahan -kovapanospudotukset suoritetaan Rovajärven ampuma-alueella viikoilla 20 ja 21.

Tapahtuman lentotoiminta toteutetaan 13.–17. toukokuuta ja 20.–24. toukokuuta kello 8–17. Lennot suuntautuvat pääasiassa Rissalan ja Rovaniemen tukikohtien lähiharjoitusalueille sekä Rovajärven alueelle. Kuopion seudulla maassa tapahtuvaa testaustoimintaa on Rissalan tukikohdan lisäksi tilapäisillä harjoitusalueilla, joiden käytöstä on sovittu maanomistajien kanssa.

Bold Quest 19.1 -tapahtumaan osallistuu yhteensä noin 30 miehitettyä ilma-alusta Suomesta, Norjasta, Tanskasta, Alankomaista, Saksasta, Ranskasta ja Yhdysvalloista. Ilmavoimien Hornetien ja Pilatuksen lisäksi Rissalaan tukeutuu maavoimien NH90-helikopteri, kaksi Ranskan ilmavoimien Rafale-hävittäjää, kaksi saksalaisen GFD:n operoimaa Learjet-suihkukonetta, yhdysvaltalaisen Avwatchin operoima Cessna O-2 sekä Yhdysvaltain ilmavoimien KC-135R Stratotanker -ilmatankkauskone.

Rovaniemelle puolestaan tukeutuu neljä maavoimien NH90-helikopteria, kolme Tanskan ilmavoimien F-16 Fighting Falcon -hävittäjää, kahdeksan Yhdysvaltain merijalkaväen F/A-18C/D Hornet -hävittäjää sekä alankomaalaisen Skyline Aviationin operoimat L-39 ja Cessna Citation CJ2. Norjan ilmavoimien F-16 Fighting Falcon -hävittäjät ja Ranskan ilmavoimien A330 MRTT -ilmatankkauskone osallistuvat tapahtuman lentotoimintaan omista kotitukikohdistaan käsin. Tapahtumaan osallistuvat lennokit operoivat Sodankylän ympäristön harjoitusalueilla.