Ilmavoimat harjoittelee yhdessä Ranskan, Saksan ja Ruotsin ilmavoimien kanssa.

Ilmavoimat lentää lokakuun puolivälistä alkaen ilmataisteluharjoitteluun keskittyviä lentokierroksia Baltiasta käsin toimivien Ranskan ja Saksan ilmavoimien osastojen sekä Ruotsin ilmavoimien osaston kanssa. Viikoittain lennettävät kierrokset jatkuvat vuoden loppuun saakka.

Lentokierrosten tavoitteena on tarjota osallistujille mahdollisuuksia ilmataisteluharjoitteluun erilaista lentokalustoa käyttävän yhteistyökumppanin kanssa sekä harjaannuttaa henkilöstöä toimintaan kansainvälisessä ympäristössä.

Suomen ja Ruotsin sekä kansainvälisessä ilmatilassa lennettäviin lentokierroksiin osallistuu Baltiasta käsin toimivia Saksan ilmavoimien Eurofighter- ja Ranskan ilmavoimien Mirage 2000 -monitoimihävittäjiä sekä Ruotsin ilmavoimien Gripen-monitoimihävittäjiä. Ilmavoimista on mukana 2–4 Hornet-monitoimihävittäjää tai Hawk-suihkuharjoituskonetta. Kierroksiin osallistuvat ilma-alukset toimivat Suomessa, Ruotsissa ja Baltiassa sijaitsevista kotitukikohdistaan käsin.

Lentokierrosten yhteydessä käytetään koneiden omasuojavarustukseen kuuluvia soihtuja, jotka voivat näkyä taivaalla kirkkaina valoilmiöinä.

Yhteistoimintakierroksia lennetään 17.10.–31.12.2016. Yhteistoimintakierrosten lentotoiminta tapahtuu arkipäivisin ajoittuen aikavälille kello 10–20. Kierrosten lentotoiminta tapahtuu Suomessa pääosin Tampereeseen, Jyväskylään, Ouluun, Kokkolaan ja Seinäjokeen rajautuvilla harjoitusalueilla.

Ilmavoimat on lentänyt yhteistoimintakierroksia Baltiasta toimivien lento-osastojen kanssa vuodesta 2015 alkaen. Vuonna 2016 ilmavoimat on lentänyt yhteistoimintakierroksia Baltiasta toimineiden Ison-Britannian ilmavoimien Eurofighter-osaston sekä Yhdysvaltain Euroopan ilmavoimien F-15 -monitoimihävittäjien kanssa.

Lisäksi ilmavoimat on osallistunut jo useiden vuosien ajan viikoittain Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteisiin Cross Border -lentokierroksiin, joiden toimintatapamalli ja koulutustavoitteet ovat samanlaisia kuin Baltian lento-osastojen kanssa järjestettävässä toiminnassa.

Vastaa